MOLITVA

kardinal_odilo_scherer.jpgMolitva je neosporivo sastavni dio kršćanskog života, od samoga Isusova i apostolskog propovijedanja i od prvih trenutaka Crkve – ustvrdio je kardinal Odilo Scherer, nadbiskup Sao Paula, u članku objavljenom u nadbiskupijskome glasilu, ističući kako je molitva u cijeloj povijesti Crkve najočitiji izraz vjere i crkvenoga života.

MOLITVA, NEOSPORIVA SASTAVNICA KRŠĆANSKOG ŽIVOTA

Kršćanin moli, a ako ne moli onda zanemaruje veoma važan vidik kršćanskog života – tvrdi kardinal Scherer

Molitva je neosporivo sastavni dio kršćanskog života, od samoga Isusova i apostolskog propovijedanja i od prvih trenutaka Crkve – ustvrdio je kardinal Odilo Scherer, nadbiskup Sao Paula, u članku objavljenom u nadbiskupijskome glasilu, ističući kako je molitva u cijeloj povijesti Crkve najočitiji izraz vjere i crkvenoga života. Kršćanin moli, a ako ne moli onda zanemaruje veoma važan vidik kršćanskog života – tvrdi kardinal Scherer.

Prema njemu jedno od značenja molitve je„ prenijeti u ponašanje ono što je naučeno o Bogu i vjeri: moliti znači preobraziti razumsku vjeru u odnos s Bogom. Ako želimo saznati je li neka osoba vjeruje, i kakva je njezina vjera, onda je dosta promatrati moli li i kako moli. Stoga je sasvim opravdana tvrdnja da se (lex credendi, lex orandi), vjera očituje u načinu moljenja, a da je molitva izraz vjere – istaknuo je kardinal.

Govoreći o molitvi, rekao je kako se moleći ne obraćamo Bogu na apstraktan način, kao da je On nekakva moć koju možemo udomiti riječima ili magičnim činima, niti se obraćamo nekoj bezličnoj moći s ciljem da je pridobijemo i postignemo željene blagodati. Naša se molitva temelji na milosti primljenoj u krštenju, po kojoj smo postali djeca Božja (sinovi u Sinu), i primili Duha Svetoga, koji nam pomaže moliti na prikladan način. Poput Isusa, možemo se i mi obraćati Bogu kao što se djeca obraćaju ocu, s povjerenjem i jednostavnošću. Veoma je lijepo znati da nismo stranci za Boga, niti je Boga stranac za nas; mi smo obitelj Božja, Bogu se obiteljski obraćamo – ustvrdio je kardinal dodajući da se stoga naša molitva očituje u ispovijedanju vjere, klanjanju, hvalama, pripovijedanju Božjih divota, zahvalama, zazivanjima, jadanju u tjeskobi, moljenju oprosta, zagovaranju za druge. Mi smo ljubljena djeca Oca komu se obraćamo sinovskom ljubavlju, možemo biti u njegovu naručju, slobodno mu govoriti, plakati na njegovu ramenu, osjetiti njegovu nježnost i zagrljaj, čak ako ne izustimo ni jednu riječ – zaključio je kardinal Scherer. (kta/rv)

About the Author

Leave a Reply