MOLITE ZA MENE, CRKVU, ALI I NOVOGA PAPU

bededikt_xvi.jpgBenedikt XVI. zamolio vjernike da ga i dalje prate u molitvama, ali i da se mole za Crkvu, kao i za novog papu. Zbog ogromnog interesa, pepelit će vjernike u Sv. Petru, a ne …

Benedikt XVI. zamolio vjernike da ga i dalje prate u molitvama, ali i da se mole za Crkvu, kao i za novog papu. Zbog ogromnog interesa, pepelit će vjernike u Sv. Petru, a ne kao inače u Sv. Sabini.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je da će papa Benedikt XVI danas obred pepeljenja i svetu misu Čiste srijede – Pepelnice – održati u 17 sati u bazilici sv. Petra u Vatikanu, umjesto u predviđenoj bazilici sv. Sabine gdje pape tradicionalno započinju korizmeno vrijeme.

Promjena je najavljena zbog ogromnog interesa vjernika koji su se u velikom broj prijavili za sudjelovanje nakon Papine objave prije dva dana o napuštanju službe Petrova nasljednika.

Inače, Papu prije odlaska čeka još puno obveza, poput današnje redovite opće audijencije koja se u javnosti s velikom znatiželjom očekivala, jer je prva nakon objave da napušta Petrovu službu.

Dvorana Pavla VI. – gdje se obično održavaju opće audijencije zimi – je bila dupkom puna, iako se prijavilo samo 3500 sudionika.

Papa Benedikt im je povjerio da je ovih dana, koji nisu bili za njega laki, gotovo fizički osjetio snagu njihovih molitava te, uvjeren da će Gospodin voditi Crkvu, zamolio ih je da ga i dalje prate svojim molitvama, da se mole i za Crkvu, kao i za novog Papu.

„Podržava me i prosvjetljuje sigurnost da je Crkva Kristova, i koji joj sigurno neće uskratiti vodstvo i svoju briga“, rekao je Papa što su vjernici pozdravili burnim pljeskom.

Osim talijanskih vijorile su se brojne njemačke, poljske, španjolske, čileanske, ali i hrvatske zastave.

Papa je stigao s desetak minuta zakašnjenja, pa su se nazočni pribojavali da neće uopće doći.

Kada je u 10.40 ipak stigao oduševljenje je bilo veliko. Dočekali su ga povicima: „Benedetto, Benedetto!“

Papa im je povjerio da je odustao od papinske službe posve slobodno i svjesno na dobrobit Crkve, nakon duge molitve i pred Bogom ispitao vlastitu savjest, svjestan težine toga čina, ali isto tako svjestan da nije više u stanju vršiti Petrovu službu sa snagom koja je za to potrebna.

Prelazeći, potom, na katehezu o Isusovim napastima, te obraćenju čovjeka za nebesko kraljevsko, Sveti Otac je upitao nazočne:

Koje mjesto zauzima Bog u njihovom životu? Je li on gospodar života ili je moje ‘ja’ gospodar života? Temelj đavolskog napastovanja Isusa u pustinji – nastavio je Papa – prijedlog je za instrumentalizaciju Boga; za vlastite interese, za vlastitu slavu i vlastiti uspjeh.

To u biti znači postaviti sebe samoga na mjesto Boga, odstranjujući ga iz vlastitog postojanja i nastojati prikazati nepotrebnim, pojasnio je Papa i istaknuo kako kršćanin mora ići protiv struje.

Iskušenja koja suvremeno društvo postavlja kršćaninu mnoga su, a odnose se i na osobni i na društveni život.

Priznao je da nije lako biti vjeran u kršćanskom braku, biti milosrdan u svakodnevnom životu, pustiti prostora za molitvu i unutarnju šutnju.

Isto tako nije se lako javno suprotstaviti izborima koje mnogi smatraju očiglednima kao što je pobačaj u slučaju nepoželjnih trudnoća, eutanazije u slučaju teških bolesti ili probiranja embrija kako bi se izbjeglo hereditarne bolesti.

Osvrćući se, pak, na korizmeno obraćenje primijetio je kako ‘obratiti se’ znači ne zatvarati se u potragu vlastitog uspjeha, prestiža i pozicije, već svakog dana nastojati da male stvari kao istina i ljubav postanu u životu najvažnije.

Tim savjetom je Benedikt XXI. završio današnju opću audijenciju.

To je njegova pretposljednja audijencija. Posljednja je predviđena u srijedu 27.veljače, dan prije prestanke njegove papinske službe.

Papu Benedikta čekaju prije napuštanja Petrove službe, 28.veljače, naporni dani. Potvrđene su susreti s talijanskim biskupima i predsjednicima Rumunjske i Guatemale.

U četvrtak će se oprostiti od rimskih župnika koje će primiti u Vatikanu, a u nedjelju je uobičajeni nagovor i molitva Anđeoskog pozdravljenja s vjernicima na Trgu sv. Petra.

U nedjelju navečer počinju duhovne vježbe za djelatnike u Vatikanu, koje će voditi predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi.

Stoga cijeli idući tjedan neće biti u Vatikanu nikakvih djelatnosti na kojima obično sudjeluje Papa.

U nedjelju, 24.veljače, predviđen je ponovno nedjeljni posljednji susret s vjernicima na Trgu sv. Petra, a 27. veljače posljednja opća audijencija, koja će iznimno zbog velikog broja prijavljenih hodočasnika biti održana na Trgu sv. Petra.

To će biti prilika i za njegov oproštaj, jer se sutradan, kao što je najavio u 20 sati povlači definitivno iz Papinske službe.

Izabrao je 20 sati zbog toga što u to vrijeme završava i inače njegov radni dan, te će se povući u samostan koji je već za to pripravan.

U Vatikanu se proučavaju procedure koje će biti ili bi trebale biti obavljene tih dana.

Njegov će prsten biti uništen, kao i drugi predmeti usko povezani s njegovom papinskom službom.

Bendikt XVI. se neće miješati u izbor novog Pape, već će to prepustiti kardinalima koji će se okupiti u Vatikanu na konklave polovicom ožujka i izabrati novog Papu prije uskrsa.

Postavlja se pitanje kako će ga se nazivati kasnije. Kada se govori o njegovom pontifikatu, on naravno ostaje Benedikt XVI, ali inače nije još jasno kako će biti kasnije.

Možda bi ga se trebalo zvati – predložio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi – umirovljeni biskup Rimske biskupije. Isključen je i naziv kardinal.

Neki su očekivali i njegovu novu encikliku, ali je o. Lombardi rekao da vjerojatno do toga neće doći.
(HKR/A.S.)

About the Author

Leave a Reply