MEKT 2013.

konferencija_sarajevo.jpg

Osvrt biskupa Semrena na internacionalnu konferenciju mladih održanoj u Sarajevu, na kojoj su sudjelovali i mladi iz župnog pokreta BIOS

 

 

Predsjednik Odbora za mlade pri Vijeću za laike Biskupske konferencije BiH mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, dao je svoj osvrt ma upravo završenu trodnevna međunarodna konferencija Srednjoeuropskog katolička dana (MEKT) koja je održana od 22. do 24. studenog 2013. u prostorijama Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u Sarajevu na temu: „Nova evangelizacija – vjera, facebook, lice“. Na konferenciji je sudjelovalo stotinjak mladih iz: Austrije, Hrvatske, Slovenije, Češke, Mađarske, Crne Gore, Slovačke i Bosne i Hercegovine. Osvrt biskupa Semrena a prenosimo da u cijelosti:

Internacionalna konferencija mladih iz zemalja Srednje Europe o pastoralu mladih s temom Nova evangelizacija – vjera, facebook, lice je na samom kraju. Ovih pet ključnih riječi teme izražavaju smisao življenja čovjeka kršćanina vjernika. Nova evangelizacija u iskustvu mladih koji su sudjelovali u radu ove Konferencije usmjerena je na autoevangelizaciju Crkve – svakog vjernika i evangelizaciju svijeta u kojem živimo. Nova evangelizacija počinje osobnim susretom s Isusom Kristom u Crkvi, raste iz tog odnosa i izvršava se u sjedinjenju s Kristom. Drugim riječima kazano biti evanđelje, živjeti evanđelje, naviještati evanđelje jest i najdublji izražaj kršćanske vjere življen u Duhu Svetom tj. sudjelovanje u životu Presvetog Trojstva.

Digitalni svijet je virtualna stvarnost kojoj Crkva ne smije pristupati samo izvana nego mora u njoj biti, biti dio nje. Isto vrijedi kao i za odnos Crkve prema realnom svijetu, gdje također nije dosta da ga gleda samo izvana, nego se traži da bude dio njega. Stoga komunikacija treba postati istinski dvosmjerna, usmjerena na čovjeka i na njegova pitanja i traženja. Takva se komunikacija najbolje ostvaruje primjerom i svjedočanstvom što su pokazale i drinske mučenice koje su zaštitnice ove konferencije (predavanje mr.Marka Tomića). Komunikacija pretpostavlja uzajamno priznanje i poštovanje, što znači da se komunikacija odvija među ljudskim osobama, među ljudskim subjektima i u zajednici (communio) i njome se zajednica izgrađuje. Ne zaboravimo da čovjekovo lice ima primarnu funkciju u komunikaciji. Na čovjekovu licu se odražava sve ono što gledamo i čime se bavimo. Ljudskim licem život gleda na svijet, a također i na sebe. Lice uvijek objavljuje tko ste i što vam je život učinio. Postoji čudna skladnost u načinu kako duša piše priču svoga života u obrisima lica. Čovjekovo lice se zrcali u bratskom licu Isusa Krista i božanskom licu Boga Oca. Učinimo da i naše lice bude odsjaj božanskog lica u pristupu jednih drugima te da se na našim licima očituje knjiga s ispisanim kršćanskim vrednotama. Neka naše lice bude Facebook Isusa Krista.

O Radosnoj vijesti kao komunikaciji Isusa Krista na facebooku svjedočili su predavači gosp. Stefan Lesting i gosp. Pablo Manuel Vilareal u svojim predavanjima o WEBu 2.0 i o Yucatu – Katekizmu za mlade. Potom su slijedili rad po skupinama i prezentacijama dobre prakse i tako je završio drugi radni dan. U nedjelju na svetkovinu Krista kralja rad je započeo doručkom u nacionalnim grupama, te se nastavio Plenumom: zaključcima grupa dobre prakse i vrednovanjem sudionika po zemljama iz kojih dolaze i zaključcima Konferencije. Završetak Konferencije obilježili smo zajedničkim slavljem svečane Svete mise u Katedrali kojoj je predsjedao uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski s drugim sudionicima i vjernicima grada Sarajeva.

U ime Biskupske konferencije BiH zahvaljujem svim članovima Organizacijskog odbora MEKT-a na čelu s dr. Šimom Maršićem koji su zdušno radili na pripremanju programa, izboru predavača i bdjeli na njihovu realiziranju. Iskreno hvala i predstavnicima svih mladih, voditeljima i voditeljicama skupina mladih, prevoditeljima, kao i samim mladima koji su sudjelovali kao predstavnici svojih zemalja nadajući se da će ovo iskustvo prenijeti u svoje zajednice. Posebno hvala i predstavnicima medija koji su prenijeli dobre, radosne vijesti s ovoga skupa kao i našim domaćinima na gostoljubivosti. Hvala i svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se ostvari ovaj događaj. (kta)

About the Author

Leave a Reply