KONKLAVE POČINJU U UTORAK

konklave.jpgU utorak 12. ožujka započinju konklave na kojima će biti izabran novi Papa, odlučeno je tako na osmoj općoj kongregaciji Kardinalskog zbora 8. ožujka …

U utorak 12. ožujka započinju konklave na kojima će biti izabran novi Papa, odlučeno je tako na osmoj općoj kongregaciji Kardinalskog zbora 8. ožujka. Bit će to 75. konklave u povijesti Crkve. Kardinali će se okupiti Sikstinskoj kapeli okruženi Michelangelovim remek-djelima. U apostolskoj konstituciji "Universi Dominici gregis", u koju su motu proprijem "Normas nonnullas" Benedikta XVI. od 22. veljače unesene neke izmjene, sadržana su pravila za izbor pape.

Konklave započinju misom "Pro eligendo Romano Pontifice" u Bazilici Svetog Petra, koja će biti otvorena za sav "Božji narod". Nakon mise 115 kardinala elektora će se u svečanoj procesiji, u kojoj će se pjevati duhovska posljednica "Dođi Duše Presveti", zaputiti prema Sikstinskoj kapeli. Po ulasku u Sikstinsku kapelu 115 kardinala elektora će izreći prisegu prema obrascu konstitucije "Universi Dominici gregis". Nakon što to učini i posljednji kardinal, kardinal Prosper Grech će pročitati drugu od dvaju meditaciju "o veoma teškoj zadaći koja se stavlja pred njih i potrebi da djeluju prema ispravnoj nakani za dobro opće Crkve". Riječ je o jednoj od dvaju meditacija predviđenih spomenutom apostolskom konstitucijom Ivana Pavla II. Prvu je održao na početku općih kongregacija Kardinalskog zbora propovjednik Papinskog doma fra o. Raniero Cantalamessa. Zatim će ravnatelj Papinskih liturgijskih slavlja mons. Guido Marini narediti: "extra omnes" i svi koji ne pripadaju zboru kardinala kojima je povjeren izbor novog pape morat će napustiti Sikstinu. (kta/ika)

About the Author

Leave a Reply