KOMEMORACIJA ŽRTVAMA KOMUNIZMA

svijeee.jpgI ove godine kanimo odati kršćansku počast tim našim brojnim žrtvama. U znak pijeteta prema njima i njihovoj žrtvi najmanje što možemo i moramo jest to da u javnosti o tome govorimo na temelju dokaza i jasnih indicija te da se za njih javno Bogu molimo.

                 poštovani brate u Kristu!

            Povijesna je činjenica da su, prigodom osvajanja hercegovačkih i susjednih područja, partizani još tijekom 1944. godine zarobljavali mnoge ne izbjegle hrvatske civile gdje su se god našli. Velik su ih broj dovodili na prijeki sud u Stolac, gdje su ih po kratkom postupku, tj. bez redovitih svjedoka i obrane, na smrt osuđivali i strijeljali u stolačkoj okolici.

U neposrednom poraću, osobito nakon bleiburške tragedije u svibnju 1945. godine, na tisuće sudionika Križnoga puta hrvatskog naroda dovodili su iz smjera Mostara, a isto tako i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, provodeći ih na ovaj „sud" u Stolac i tu ih u montiranim procesima s lažnim svjedocima osuđivali i masakrirali u stolačkoj okolici. Prema dosadašnjim naznakama njihov broj se penje na oko 10.000 žrtava.

Nakon prisilne šutnje više od pola stoljeća, konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja te su masovne grobnice ovih mučenika sada otkrivene, i to na petnaestak mjesta, i u samim jamama i rupama i kanalima korita rijeke Bregave, i osobito Radimlje. Svjedoci  su konačno iznijeli potresna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne Hercegovine…,zatim nekolicine nepoznatih franjevaca i drugih svećenika nad kojima su se čak vilama iživljavale žene pobjednika. U novije smo vrijeme došli i do podataka o stradanju petorice fratara nad jednom jamom u blizini Stoca.

Prošle 2007. godine, u sklopu obilježavanja 62-obljetnice bleiburške tragedije svim tim žrtvama na brojnim stolačkim stratištima iskazali počast na jednom od najvećih stradališta nedaleko od glasovite srednjovjekovne nekropole stećaka na Radimlji, uz veliko mnoštvo puka, brojnog svećenstva i raznih delegacija.

I ove godine kanimo odati kršćansku počast tim našim brojnim žrtvama. U znak pijeteta prema njima i njihovoj žrtvi najmanje što možemo i moramo jest to da u javnosti o tome govorimo na temelju dokaza i jasnih indicija te da se za njih javno Bogu molimo.

            Na sjednicama prošlih godina s većinom načelnika hercegovačkih općina dogovoreno je da će oni sa svojom pratnjom položiti vijenac za stradale s područja svojih općina no ovom mjestu. Isto tako odlučeno je da treba zamoliti sve naše KUD-ove da u narodnim nošnjama dođu kao „počasna straža" onima koji su u takvim nošnjama ovdje izgubili život.

Zamolili smo također predstavnika Biskupskog ordinarijata i druge svećenike da i u ovom rodoljubnom djelu prednjače svojim sudioništvom. Tako vam upućujemo iskrenu molbu da pozovete svoje vjernike da sv. Misu i svibanjsku pobožnost u subotu, 17. svibnja u 1800 sati prikažemo Bogu za njih na stratištu Radimlje.

              U nadi da će se svećenici odazvati na ovaj skup dužne kršćanske počasti i govora, očekujem vas sa skupinom vama povjerenih vjernika, osobito onih koji još uvijek broje svoje „nestale", a koji najvjerojatnije na ovom stratištima, zaboravljeni i ušutkani komunističkim nasiljem, počivaju, očekujući Dolazak Gospodnji, ali i naše poštovanje i molitvu!

Don Rajko Marković, stolački župnik

About the Author

Leave a Reply