KOJA JE ULOGA ŠTOVANJA SVETACA U U CRKVI?

sveti.jpgSveci su kršćanski junaci koji su svaki dan uzimali svoj križ, išli strpljivo za Isusom i tako svima pružili herojsko svjedočanstvo za Boga. Zajednica Kristovih …

sveti-franjo-saleski.jpg  

Sveci su kršćanski junaci koji su svaki dan uzimali svoj križ, išli strpljivo za Isusom i tako svima pružili herojsko svjedočanstvo za Boga. Zajednica Kristovih vjernika stoga naviješta silna djela koja je Bog u njima izveo i zbog njih mu iskazuje hvalu. Prihvaća ih kao svoje uzore i obraća im se molitvama da im isprose određene Božje darove. Time im iskazuje svoje štovanje.

Isus Krist središte je našega štovanja i temelj kršćanske vjere. Iako je on jedini posrednik između Oca i ljudi, mi se Bogu često obraćamo molitvama preko Blažene Djevice Marije i svetaca. Zašto se njima utječemo, ako je Krist jedini posrednik, zagovornik između Boga i ljudi?

Sveti su svjesno i savjesno suobličavali svoju volju s voljom Božjom. U tome se i sastoji njihova svetost. Zato štovati svete znači štovati Boga. Njima iskazivati hvalu, čašćenje i štovanje znači iskazivati to isto Bogu. Oni nemaju u sebi neku moć kojom bi ljudima mogli pritjecati u pomoć u potrebama. Preko njih djeluje Bog. Tako onaj koji se obraća nekom svecu za zagovor, zaziva svece i preko svih njih se zapravo obraća jedino Bogu. Svecu se netko obraća za zagovor zbog toga što je u njemu našao nešto što mu je blisko. Štovanje svetih nije uvjet da netko bude dobar kršćanin, ali je dobro i korisno da se vjernici utječu svetima u potrebama, jer nam to svima pomaže da možemo biti bolji kršćani. (bitno.net) 

About the Author

Leave a Reply