IZGRADIMO CRKVU U KONGU

kongo.jpgI ove godine naši su Biskupi u dogovoru s Misijskom središnjicom u Sarajevu, sa svoga redovnog zasjedanja u Banjoj Luci, pozvali na solidarnost s Crkvom u Africi te preporučili akciju: „Izgradimo crkvu u Kongu". Ovo je već treća akcija koja se u Bosni i Hercegovini pokreće po odobrenju naših Biskupa. Stoga i ovom prigodom zahvaljujemo svima onima koji su se uključili u to humano i kršćansko vrijedno djelo u 

 

                                  Poštovani župnici i pastoralni djelatnici!

            I ove godine naši su Biskupi u dogovoru s Misijskom središnjicom u Sarajevu, sa svoga redovnog zasjedanja u Banjoj Luci, pozvali na solidarnost s Crkvom u Africi te preporučili akciju: „Izgradimo crkvu u Kongu". Ovo je već treća akcija koja se u Bosni i Hercegovini pokreće po odobrenju naših Biskupa. Stoga i ovom prigodom zahvaljujemo svima onima koji su se uključili u to humano i kršćansko vrijedno djelo u korist Crkve u Africi. Time smo potvrdili da se nismo zatvorili u granice svoje zajednice, župe ili biskupije, nego da osjećamo i živimo misijsku univerzalnost svete Crkve.

            Ovim projektom „Izgradimo crkvu u Kongu" želimo pomoći podizanje crkve u misiji Muleba, koju je prošle godine, 2008., biskup biskupije Kamina, msgr. Jean-Anatole Kalala Kaseba, osnovao i povjerio našemu dugogodišnjem misionaru fra Anti Kutleši, svećeniku Hercegovačke franjevačke provincije. Crkva će biti posvećena Uznesenju B.D.M. a bit će izgrađena i kao sjećanje na proslavu 800 godina karizme Franjevačkoga pokreta.

            Podsjetimo se, u Republici Kongu, trenutačno djeluju četvorica otaca franjevaca iz Hercegovine: fra Ante Kutleša od siječnja 1975., fra Filip Sučić od rujna 1983., fra Pere Čuić od rujna 1985. i fra Stojan Zrno od listopada 1987. godine.

            Misijska Središnjica i za ovu akciju stavlja na raspolaganje razne animacijske materijale, kao što su  misijske krunice, misijske kasice, kalendare, čestitke i ostalo što se može upotrijebiti za prikupljanje materijalnih sredstava za ostvarenje ovoga projekta.

            Uz to, u suradnji s HT – Mostar, otvorena su dva humanitarna broja za prikupljanje sredstava u spomenutu svrhu. Na jednostavan način, slanjem SMS poruke na br. 063/888-58 ili samim pozivom na broj 092/880-809, darujemo 1 KM i postajemo graditelji crkve u misiji Muleba. 

            Ne trebamo napominjati da bilo koja animacija kao i akcija, kako u molitvenom tako u i materijalnom smislu, ovisi ponajprije o nama svećenicima, ponajprije župnicima te o vjeroučiteljima i ostalim pastoralnim djelatnicima. Kako mi sami predstavimo ovakva i slična hvale vrijedna djela, tako će vjernici i reagirati. Nije važno samo odvojiti kakav novčani dar nego je još važnije senzibilizirati i odgajati srca vjernika da osjećaju s cijelom Crkvom, mole i žrtvuju se za zajednicu kojoj i sami pripadaju. A mi ćemo, osobito u ovoj „Svećeničkoj godini" u tome prednjačiti, s Božjom pomoću.

            U nadi da ćemo zdušno podržati ovu akciju, sve vas srdačno pozdravljam, želim obilje Božjega blagoslova u radu za spasenje duša te čestitam: Na dobro vam došlo Sveto Porođenje Isusovo, blagdani kao i Nova 2010. godina.

Don Ivan Štironja,

dijecezanski ravnatelj PMD

About the Author

Leave a Reply