HOMILIJA ŠIBENSKOG BISKUPA ANTE IVASA

biskup_ivas.jpg"I zahvalni budite. Zaodjenite se u milosrdno srce, te podnosite jedni druge, praštajući, kao što je Gospodin i vama oprostio. Od srca pjevajte hvalu Bogu, zahvaljujući mu po Kristu Gospodinu našemu."
Braćo i sestre, ova je riječ Božja po sv. Pavlu apostolu, upućena danas i nama, okupljenima ovdje, u župnoj crkvi Sv. Ante u Kninu i svima koji svoju domovinu Hrvatsku vole pa danas, na "Dan domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja", žele iskreno, na razne načine, a nadasve ovom svetom misom zahvalnicom, zahvaliti Bogu što imamo ovu Domovinu, što smo je Božjom pomoći, uz Gospin zagovor, obranili i oslobodili. I što je sada možemo, u miru, u slozi i zajedništvu, s ljubavlju izgrađivati, u odgovornoj slobodi. U "lijepoj, dragoj i slatkoj slobodi, daru u kom sva blaga višnji nam Bog je do". Uvjereni, s gosparom Gundulićem, "da sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi ne mogu bit plata toj višnjoj ljepoti!

Upravo je ova crkva Sv. Ante, spaljena i obeščašćena stravičnom mržnjom jedne pogubne, fašističke ideologije i "načrtanija" o tzv. velikoj Srbiji, živi spomen-svjedok onoga slavnog "olujnoga" dana, kad je ovaj stari hrvatski kraljevski grad Knin, kao znamen cijele Hrvatske, oslobođen čudesnom ljubavlju, koju je, jednodušno i jedinstveno, kao nikad dotad u svojoj povijesti, pokazao cijeli hrvatski narod, u svojim slavim vitezovima braniteljima. To se moglo dogoditi, jer je iza njih stajala ne samo mudrost vodstva hrvatske državne vlasti i hrabri časnici-junaci Hrvatske vojske, od Franje do Ante, nego još više i presudnije: ljubav, jedinstvena podrška i molitve njihovih majki i očeva, supruga, djece i prijatelja. Ali i svih onih koji su vjerovali da vjekovima žuđena, sanjana i moljena sloboda domovine, kao i sve druge Božje i izvorne ljudske i narodne životne vrijednosti, zavrjeđuju i najveće ljudske napore i žrtve. I da je baš ta vjera, nada i ljubav, kako svjedoči povijest – "učiteljica života", najveća pobjednička snaga svakoga naroda.

Mi stoga danas nećemo razmišljati o mržnji, koja nas je rušila i ruši kao pogubna bolest gube. Žalimo što je nažalost i danas ona nekima tako u sustavu razmišljanja, na ustima i na peru, da svaki govor, pa i pjesmu, i iskaz ljubavi, radilo se o Bogoljublju, domoljublju ili čak čovjekoljublju, često nervozno proglašavaju govorom "mržnje", pa još jednom pokušavaju obezvrijediti i srušiti pobjedničko jedinstvo našega hrvatskoga naroda.

Mi danas na Dan domovinske zahvalnosti zahvaljujemo svome Bogu koji nam je u svome Sinu Isusu Kristu pokazao da samo istinita i djelatna ljubav, koja je spremna ići do žrtve vlastita života, oslobađa i izgrađuje. Da je sve što nije prožeto ljubavlju, vrlo opasno otrovno i na smrt pogubno. Bez ljubavi nema pravoga mira, ni pravde, ni pravednosti, ni pravog napretka i blagostanja, ni za tzv. male ni za velike narode, ni za bilo koju ljudsku osobu ili društvo. "Svijet je, poručio je Papa na velebnom skupu mladih u Australiji, umoran od pohlepe, od izrabljivanja i podjela, od dosade i muke lažnih obećanja, djelomičnih odgovora i lažnih iluzija slobode i ljudske autonomije, bez trajnih vrednota i bez Boga. A Bog je Ljubav. I izvor svih ljubavi. "Kad bi sve jezike svijeta govorio i imao sve spoznaje i predao tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi ne bih imao, ništa sam i ništa mi ne bi koristilo, kaže Pismo (1Kor 12, 31-13,8a).

Zahvaljujemo Bogu što je ta ljubav za našu lijepu Domovinu Hrvatsku, utkana u našu državnu himnu, koja je svečana pjesma zahvalnosti za ljepotu koju je Bog ugradio u ovu junačku zemlju: "stare slave djedovinu", u njezine ravnice i planine, naše rijeke i more naše sinje. Zahvaljujemo Bogu za tu vjekovnu ljubav našega naroda u vjeri i zavjetu da će ta ljubav i zahvalnost trajati "dok mu hrašće bura vije i dok mu živo srce bije". I što vjerujemo da danas u blagoslovljenoj svojoj zemlji Hrvatskoj možemo slobodno živjeti, misliti i pjevati: "ljubi svoju zemlju, ljubi blagoslovljen plod i ponosno po njoj hodaj svoj zemaljski hod", i s A. G. Matošem govoriti: "samo tebe volim, draga nacijo, samo tebi služim, oj Croatio!" I sve to bez imalo mržnje spram bilo kojega čovjeka ili naroda: "ta ja kao Hrvat brat sam sviju ljudi. I kud god idem sa mnom je Hrvatska", poručuje pjesnik Drago Ivanišević.

Zahvaljujemo danas Bogu za hrabre branitelje naše Domovine, za sve mučenike hrvatske, za sve poginule i nestale, mrtve i žive, bolesne i zdrave… I za njih se Bogu molimo, "nek nam braća znaju, heroji se nikad ne zaboravljaju!" I za sve one braniteljske udruge, koje se i danas ustrajno bore da sačuvaju svoj ponos, i narodno i svoje zajedništvo. Da bi obranili izvornu istinu Domovinskog rata, naspram onih koji bi ih htjeli suprotstaviti i dijeliti, i kao i nekad, pisati našu povijest bez nas, pa i protiv nas, po nekim svojim ili pak tuđim nacrtima, ideologijama i interesima, pokušavajući i slavnu ovu Oluju prikazati kao zločinački pothvat. Vjerujemo, uzalud!

Zahvaljujemo ti Gospodine Bože danas za veliku vukovarsku majku hrabrost pok. Katu Šoljić, i za sve velike majke i očeve, supruge i djecu naših branitelja. Naročito za one koje i danas, s krunicom u rukama, neutješno, ali strpljivo i s herojskom spremnošću opraštanja, još uvijek oplakuju i traže svoju nestalu djecu, supruge i očeve. I za sve one koji žive u posvećenom zajedništvu života u braku i obitelji, i odgovornim očinstvom i majčinstvom otvaraju Božjem daru djece, unatoč ne malih poteškoća, pa i čudnih suvremenih nastojanja da se obezvrijedi važnost, svetost i jedinstvo braka i obitelji.

Naročito zahvaljujemo Bogu za obitelji koje bogate domovinu brojnom djecom. I za sve one koji se iskreno trude da se ostvari pogodna materijalna i socijalna pomoć, i duhovno ozračje podrške, solidarnosti i pomoći, da bi obitelji mogle odgovorno prihvatiti svoju djecu, "mlikom ih materinim dojiti", ljudski i kršćanski ih podizati i odgajati, vjerujući da je sretna obitelj i cjelovit odgoj djece i mladih najsigurniji temelj opstanka, života i napretka svakoga naroda.

Hvala Bogu i za sve odgojitelje, profesore, učitelje i vjeroučitelje naših škola i učilišta koji nesebično i s velikom ljubavlju sudjeluju u odgoju djece i mladih i prenose im zdrav nauk, da bi mogli pridonijeti izgradnji domovine, svijeta, u kojem će se poštivati i s ljubavlju njegovati i graditi prava kvaliteta življenja. I za mnoštvo kršćanskih djevojaka i mladića, koji su spremni ovu svoju domovinu izgrađivati kao zajednicu kojoj ljubav neće biti pohlepna i sebična, i kao izlika za neodgovorno ponašanje, nego čista, vjerna i odgovorno slobodna ljubav. Ljubav koja promiče dobro i ižarava radost i ljepotu, te gradi budućnost nade za čitav narod. I za tolike naše mlade, koji vjeruju da je to, uz Božju pomoć moguće, i koji se u mnogim zajednicama i programima trude tako živjeti i djelovati, iako to najčešće ostaje nezapaženo ili nedovoljno interesantno ili važno javnim medijima, željnih ispraznih senzacija i zabava, koje se sve češće nude mladima kao poželjna poruka.

Zahvaljujemo ti i za naše brojne mlade športaše, reprezentativce i olimpijce i njihove trenere, koji su pokazali i pokazuju da su ponos i radost cijele domovine, te pravi primjer, poruka i poticaj mladima, i svima nama "navijačima", da je talentom i ustrajnim radom i vježbom, moguće postići izvrsne i blistave rezultate. I za sve one brojne ljude, koji s ljubavlju poštuju i čuvaju, obogaćuju i stvaraju i šire bogatstvo hrvatske kulturne baštine u narodu i svijetu i tako potvrđuju da je Hrvatska oduvijek dio svijeta i Europe, ali one s Gospino-plavom bojom njezine zastave i 12 biblijskih zvijezda u njoj.

Zahvaljujemo Bogu za ljude u gospodarstvu, koji otvaraju nova radna mjesta, koji pravedno plaćaju radnike i poštuju njihova ljudska prava. I za sve one u brojnim državnim službama, vlasti i politici, koji savjesno i s ljubavlju prema domovini obavljaju svoju službu za opće dobro, ne gledajući vlastiti probitak. Za dragovoljce u socijalnim i karitativnim ustanovama. Za one koji se s ljubavlju brinu i bore za čist i zdravi okoliš, za očuvanje prirodnih bogatstava naše zemlje, vode i mora. I za sve one koji se svakodnevno brinu za tjelesno i duševno zdravlje ljudi. Za vojsku, policiju, vatrogasce. S tugom se ali i sa zahvalnošću sjećamo skore godišnjice poginulih u kornatskoj tragediji.

Zahvaljujemo danas Bogu i za našu braću i sestre u Bosni i Hercegovini, kojima je sve teže, u dijaspori i iseljeništvu diljem svijeta, koji svoju Domovinu vole, i bore se sačuvati svoj identitet i opstojnost u zemljama u kojima žive i čije zakone poštuju kao svoju novu domovinu.

Zahvaljujemo danas Bogu za našu Crkvu katoličku, u domovini i po svijetu, koja se za sve Bogu moli i slavi svete sakramente, za vjernike laike, svećenike, redovnike i redovnice, koji se uz Božju pomoć trude pridonositi općem dobru, napose duhovnom dobru i duhovnoj izgradnji vjernika, građana i tako svakodnevno duhovno bogate svoju Domovinu.

Zahvaljujemo ti Bože za sve one koji u ovoj našoj Domovini šire stvaralačko ozračje, koji se Bogu za nju mole i koji se svaki dan pitaju, što možemo učiniti da naša domovina bude ljepša. I to se trude s ljubavlju činiti, svoju djecu tako odgajati i druge za to oduševiti. Takvih je u ovoj zemlji Hrvatskoj, vjerujemo i Bogu hvala, ipak velika većina, iako nažalost šutljiva. Oni su prava ljepota i bogatstvo i najljepši Božji blagoslov lijepe naše domovine.

Hvala ti Gospodine za onu veliku živu i životvornu rijeku tvoje ljubavi, koja je vjekovima tekla i koja i sada teče našom domovinom i napaja je tvojim darom – životom. Vjerujemo da je ona na dugi rok pobjednička, jača, moćnija i plodnija rijeka od svih pritoka i ponornica zla i zloga, što nam se, često nepravedno i zlobno spočitavaju kao tobože sveprisutno i dominantno ozračje cijele države i naroda.

Ovo središnje slavlje Domovinske zahvalnosti slavimo danas ovdje, na svetom tlu, gdje je zemlja naša Hrvatska u "Biskupiji" kralja Zvonimira, sačuvala svoj najstariji Gospin lik uklesan u kamenu. To je "Pralik Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta". Gospe koja je, kao brižna mati, čuvala i sačuvala "lozu našu", kako je uskliknuo veliki Meštrović. Pred njezinim likom danas ovdje za našu Domovinu zahvalno molimo:

O Gospe mati, čuvaj moj narod, baštinu svoju,
čije su brazde natopljene krvlju mučenika,
mukom ribara, i znojem ratara,
iz kojih niču klasovi zlatni,
i sviću nove pučine,
za dane nove…
Ti si uvijek bila njegov stijeg, njegova pobjeda i slava
i majka milosrđa, što je čula svaki vapaj,
izvidala ranu svaku.
Čuvaj moj narod Hrvatski,
i vodi ga, kad pjeva i kad pati…
O Gospe, naša dobra mati. Amen.

Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, Knin, 5. kolovoza 2008.

Preuzeto sa: IKA

biskup_ivas.jpg"I zahvalni budite. Zaodjenite se u milosrdno srce, te podnosite jedni druge, praštajući, kao što je Gospodin i vama oprostio. Od srca pjevajte hvalu Bogu, zahvaljujući mu po Kristu Gospodinu našemu."
Braćo i sestre, ova je riječ Božja po sv. Pavlu apostolu, upućena danas i nama, okupljenima ovdje, u župnoj crkvi Sv. Ante u Kninu i svima koji svoju domovinu Hrvatsku vole pa danas, na "Dan domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja", žele iskreno, na razne načine, a nadasve ovom svetom misom zahvalnicom, zahvaliti Bogu što imamo ovu Domovinu, što smo je Božjom pomoći, uz Gospin zagovor, obranili i oslobodili. I što je sada možemo, u miru, u slozi i zajedništvu, s ljubavlju izgrađivati, u odgovornoj slobodi. U "lijepoj, dragoj i slatkoj slobodi, daru u kom sva blaga višnji nam Bog je do". Uvjereni, s gosparom Gundulićem, "da sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi ne mogu bit plata toj višnjoj ljepoti!

Upravo je ova crkva Sv. Ante, spaljena i obeščašćena stravičnom mržnjom jedne pogubne, fašističke ideologije i "načrtanija" o tzv. velikoj Srbiji, živi spomen-svjedok onoga slavnog "olujnoga" dana, kad je ovaj stari hrvatski kraljevski grad Knin, kao znamen cijele Hrvatske, oslobođen čudesnom ljubavlju, koju je, jednodušno i jedinstveno, kao nikad dotad u svojoj povijesti, pokazao cijeli hrvatski narod, u svojim slavim vitezovima braniteljima. To se moglo dogoditi, jer je iza njih stajala ne samo mudrost vodstva hrvatske državne vlasti i hrabri časnici-junaci Hrvatske vojske, od Franje do Ante, nego još više i presudnije: ljubav, jedinstvena podrška i molitve njihovih majki i očeva, supruga, djece i prijatelja. Ali i svih onih koji su vjerovali da vjekovima žuđena, sanjana i moljena sloboda domovine, kao i sve druge Božje i izvorne ljudske i narodne životne vrijednosti, zavrjeđuju i najveće ljudske napore i žrtve. I da je baš ta vjera, nada i ljubav, kako svjedoči povijest – "učiteljica života", najveća pobjednička snaga svakoga naroda.

Mi stoga danas nećemo razmišljati o mržnji, koja nas je rušila i ruši kao pogubna bolest gube. Žalimo što je nažalost i danas ona nekima tako u sustavu razmišljanja, na ustima i na peru, da svaki govor, pa i pjesmu, i iskaz ljubavi, radilo se o Bogoljublju, domoljublju ili čak čovjekoljublju, često nervozno proglašavaju govorom "mržnje", pa još jednom pokušavaju obezvrijediti i srušiti pobjedničko jedinstvo našega hrvatskoga naroda.

Mi danas na Dan domovinske zahvalnosti zahvaljujemo svome Bogu koji nam je u svome Sinu Isusu Kristu pokazao da samo istinita i djelatna ljubav, koja je spremna ići do žrtve vlastita života, oslobađa i izgrađuje. Da je sve što nije prožeto ljubavlju, vrlo opasno otrovno i na smrt pogubno. Bez ljubavi nema pravoga mira, ni pravde, ni pravednosti, ni pravog napretka i blagostanja, ni za tzv. male ni za velike narode, ni za bilo koju ljudsku osobu ili društvo. "Svijet je, poručio je Papa na velebnom skupu mladih u Australiji, umoran od pohlepe, od izrabljivanja i podjela, od dosade i muke lažnih obećanja, djelomičnih odgovora i lažnih iluzija slobode i ljudske autonomije, bez trajnih vrednota i bez Boga. A Bog je Ljubav. I izvor svih ljubavi. "Kad bi sve jezike svijeta govorio i imao sve spoznaje i predao tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi ne bih imao, ništa sam i ništa mi ne bi koristilo, kaže Pismo (1Kor 12, 31-13,8a).

Zahvaljujemo Bogu što je ta ljubav za našu lijepu Domovinu Hrvatsku, utkana u našu državnu himnu, koja je svečana pjesma zahvalnosti za ljepotu koju je Bog ugradio u ovu junačku zemlju: "stare slave djedovinu", u njezine ravnice i planine, naše rijeke i more naše sinje. Zahvaljujemo Bogu za tu vjekovnu ljubav našega naroda u vjeri i zavjetu da će ta ljubav i zahvalnost trajati "dok mu hrašće bura vije i dok mu živo srce bije". I što vjerujemo da danas u blagoslovljenoj svojoj zemlji Hrvatskoj možemo slobodno živjeti, misliti i pjevati: "ljubi svoju zemlju, ljubi blagoslovljen plod i ponosno po njoj hodaj svoj zemaljski hod", i s A. G. Matošem govoriti: "samo tebe volim, draga nacijo, samo tebi služim, oj Croatio!" I sve to bez imalo mržnje spram bilo kojega čovjeka ili naroda: "ta ja kao Hrvat brat sam sviju ljudi. I kud god idem sa mnom je Hrvatska", poručuje pjesnik Drago Ivanišević.

Zahvaljujemo danas Bogu za hrabre branitelje naše Domovine, za sve mučenike hrvatske, za sve poginule i nestale, mrtve i žive, bolesne i zdrave… I za njih se Bogu molimo, "nek nam braća znaju, heroji se nikad ne zaboravljaju!" I za sve one braniteljske udruge, koje se i danas ustrajno bore da sačuvaju svoj ponos, i narodno i svoje zajedništvo. Da bi obranili izvornu istinu Domovinskog rata, naspram onih koji bi ih htjeli suprotstaviti i dijeliti, i kao i nekad, pisati našu povijest bez nas, pa i protiv nas, po nekim svojim ili pak tuđim nacrtima, ideologijama i interesima, pokušavajući i slavnu ovu Oluju prikazati kao zločinački pothvat. Vjerujemo, uzalud!

Zahvaljujemo ti Gospodine Bože danas za veliku vukovarsku majku hrabrost pok. Katu Šoljić, i za sve velike majke i očeve, supruge i djecu naših branitelja. Naročito za one koje i danas, s krunicom u rukama, neutješno, ali strpljivo i s herojskom spremnošću opraštanja, još uvijek oplakuju i traže svoju nestalu djecu, supruge i očeve. I za sve one koji žive u posvećenom zajedništvu života u braku i obitelji, i odgovornim očinstvom i majčinstvom otvaraju Božjem daru djece, unatoč ne malih poteškoća, pa i čudnih suvremenih nastojanja da se obezvrijedi važnost, svetost i jedinstvo braka i obitelji.

Naročito zahvaljujemo Bogu za obitelji koje bogate domovinu brojnom djecom. I za sve one koji se iskreno trude da se ostvari pogodna materijalna i socijalna pomoć, i duhovno ozračje podrške, solidarnosti i pomoći, da bi obitelji mogle odgovorno prihvatiti svoju djecu, "mlikom ih materinim dojiti", ljudski i kršćanski ih podizati i odgajati, vjerujući da je sretna obitelj i cjelovit odgoj djece i mladih najsigurniji temelj opstanka, života i napretka svakoga naroda.

Hvala Bogu i za sve odgojitelje, profesore, učitelje i vjeroučitelje naših škola i učilišta koji nesebično i s velikom ljubavlju sudjeluju u odgoju djece i mladih i prenose im zdrav nauk, da bi mogli pridonijeti izgradnji domovine, svijeta, u kojem će se poštivati i s ljubavlju njegovati i graditi prava kvaliteta življenja. I za mnoštvo kršćanskih djevojaka i mladića, koji su spremni ovu svoju domovinu izgrađivati kao zajednicu kojoj ljubav neće biti pohlepna i sebična, i kao izlika za neodgovorno ponašanje, nego čista, vjerna i odgovorno slobodna ljubav. Ljubav koja promiče dobro i ižarava radost i ljepotu, te gradi budućnost nade za čitav narod. I za tolike naše mlade, koji vjeruju da je to, uz Božju pomoć moguće, i koji se u mnogim zajednicama i programima trude tako živjeti i djelovati, iako to najčešće ostaje nezapaženo ili nedovoljno interesantno ili važno javnim medijima, željnih ispraznih senzacija i zabava, koje se sve češće nude mladima kao poželjna poruka.

Zahvaljujemo ti i za naše brojne mlade športaše, reprezentativce i olimpijce i njihove trenere, koji su pokazali i pokazuju da su ponos i radost cijele domovine, te pravi primjer, poruka i poticaj mladima, i svima nama "navijačima", da je talentom i ustrajnim radom i vježbom, moguće postići izvrsne i blistave rezultate. I za sve one brojne ljude, koji s ljubavlju poštuju i čuvaju, obogaćuju i stvaraju i šire bogatstvo hrvatske kulturne baštine u narodu i svijetu i tako potvrđuju da je Hrvatska oduvijek dio svijeta i Europe, ali one s Gospino-plavom bojom njezine zastave i 12 biblijskih zvijezda u njoj.

Zahvaljujemo Bogu za ljude u gospodarstvu, koji otvaraju nova radna mjesta, koji pravedno plaćaju radnike i poštuju njihova ljudska prava. I za sve one u brojnim državnim službama, vlasti i politici, koji savjesno i s ljubavlju prema domovini obavljaju svoju službu za opće dobro, ne gledajući vlastiti probitak. Za dragovoljce u socijalnim i karitativnim ustanovama. Za one koji se s ljubavlju brinu i bore za čist i zdravi okoliš, za očuvanje prirodnih bogatstava naše zemlje, vode i mora. I za sve one koji se svakodnevno brinu za tjelesno i duševno zdravlje ljudi. Za vojsku, policiju, vatrogasce. S tugom se ali i sa zahvalnošću sjećamo skore godišnjice poginulih u kornatskoj tragediji.

Zahvaljujemo danas Bogu i za našu braću i sestre u Bosni i Hercegovini, kojima je sve teže, u dijaspori i iseljeništvu diljem svijeta, koji svoju Domovinu vole, i bore se sačuvati svoj identitet i opstojnost u zemljama u kojima žive i čije zakone poštuju kao svoju novu domovinu.

Zahvaljujemo danas Bogu za našu Crkvu katoličku, u domovini i po svijetu, koja se za sve Bogu moli i slavi svete sakramente, za vjernike laike, svećenike, redovnike i redovnice, koji se uz Božju pomoć trude pridonositi općem dobru, napose duhovnom dobru i duhovnoj izgradnji vjernika, građana i tako svakodnevno duhovno bogate svoju Domovinu.

Zahvaljujemo ti Bože za sve one koji u ovoj našoj Domovini šire stvaralačko ozračje, koji se Bogu za nju mole i koji se svaki dan pitaju, što možemo učiniti da naša domovina bude ljepša. I to se trude s ljubavlju činiti, svoju djecu tako odgajati i druge za to oduševiti. Takvih je u ovoj zemlji Hrvatskoj, vjerujemo i Bogu hvala, ipak velika većina, iako nažalost šutljiva. Oni su prava ljepota i bogatstvo i najljepši Božji blagoslov lijepe naše domovine.

Hvala ti Gospodine za onu veliku živu i životvornu rijeku tvoje ljubavi, koja je vjekovima tekla i koja i sada teče našom domovinom i napaja je tvojim darom – životom. Vjerujemo da je ona na dugi rok pobjednička, jača, moćnija i plodnija rijeka od svih pritoka i ponornica zla i zloga, što nam se, često nepravedno i zlobno spočitavaju kao tobože sveprisutno i dominantno ozračje cijele države i naroda.

Ovo središnje slavlje Domovinske zahvalnosti slavimo danas ovdje, na svetom tlu, gdje je zemlja naša Hrvatska u "Biskupiji" kralja Zvonimira, sačuvala svoj najstariji Gospin lik uklesan u kamenu. To je "Pralik Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta". Gospe koja je, kao brižna mati, čuvala i sačuvala "lozu našu", kako je uskliknuo veliki Meštrović. Pred njezinim likom danas ovdje za našu Domovinu zahvalno molimo:

O Gospe mati, čuvaj moj narod, baštinu svoju,
čije su brazde natopljene krvlju mučenika,
mukom ribara, i znojem ratara,
iz kojih niču klasovi zlatni,
i sviću nove pučine,
za dane nove…
Ti si uvijek bila njegov stijeg, njegova pobjeda i slava
i majka milosrđa, što je čula svaki vapaj,
izvidala ranu svaku.
Čuvaj moj narod Hrvatski,
i vodi ga, kad pjeva i kad pati…
O Gospe, naša dobra mati. Amen.

Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, Knin, 5. kolovoza 2008.

Preuzeto sa: IKA

About the Author

Leave a Reply