HODOČAŠĆE I STUDIJSKO PUTOVANJE U NIN

nin.jpgEvo kratka povijesna objašnjenja za ovo jubilejsko slavlje i naše obljetničko obilježavanje:  sin kneza Trpimira po imenu Zdeslav (878.-879.) utekao se bizantskom caru Vasiliju I. te uz njegovu pomoć preuzeo vlast u Hrvatskoj. Zdeslav potpuno prihvaća bizantsko vrhovništvo i u državnom i u

HODOČAŠĆE I STUDIJSKO PUTOVANJE U GRAD NIN

Pokret hrvatske katoličke mladeži naše župe koji se zove BIOS (Biti i ostati svoj) i Obiteljska zajednica OAZA LJUBAVI (Obiteljska animacija za apostolat ljubavi) slave svoju sedmu obljetnicu osnutka, 2. rujan 2009. Osnovani su 2. rujna 2002. na obljetnicu  i na spomen velike jubilejske proslave u Ninu, 2. rujna 1979., kada su Hrvati katolici proslavili 1100 godina svoje vjernosti Svetome Ocu. Ove godine, slaveći sedmu obljetnicu svoga osnutka, naš BIOS i OAZA LJUBAVI organiziraju hodočašće i studijsko putovanje u hrvatski kraljevski grad Nin, u nedjelju, 6. rujna 2009. gdje će sv. Misu u 11,30 sati predvoditi zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Naime, u srijedu 2. rujna 2009. godine navršava se 30 godina od velebne jubilejske proslave u Ninu kada je Crkva u Hrvata, u sklopu višegodišnje jubilejske proslave Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, proslavila 1100 godina neprekinute vjernosti Papi u Rimu. Budući da spomen na ovu godišnjicu pada u srijedu 2. rujna, svečano misno slavlje preneseno je u nedjelju, 6. rujna.

Evo kratka povijesna objašnjenja za ovo jubilejsko slavlje i naše obljetničko obilježavanje:  sin kneza Trpimira po imenu Zdeslav (878.-879.) utekao se bizantskom caru Vasiliju I. te uz njegovu pomoć preuzeo vlast u Hrvatskoj. Zdeslav potpuno prihvaća bizantsko vrhovništvo i u državnom i u crkvenom pogledu. Ovaj čin Zdeslava izazvao je veliki otpor i bunu u hrvatskom narodu. Branimir je podigao narodni ustanak, zbacio je Zdeslava i preuzeo vlast (879.-892.). Branimir je prekinuo svaku vezu s Bizantom i izbjegao ovisnost o Franačkoj državi. Knez Branimir i đakon Teodozije iz Nina obraćaju se papi Ivanu VIII. s pismom u kojem izriču vjernost njemu i njegovim nasljednicima. Papa im je odgovorio prekrasnim pismom u kojem piše da prima svoga "predragoga sina" Branimira koji se "vraća u krilo Svete Apostolske Stolice" i poručuje mu: "Na dan Uzašašća Gospodinova za vrijeme svečane mise koju smo služili nad svetim oltarom blaženoga Petra apostola uzdignutih ruku blagoslovili smo tebe i sav narod tvoj i svu tvoju zemlju." Tako se Crkva u Hrvata definitivno povezuje s Rimskom Crkvom i zapadnom kulturom te hrvatski narod ulazi u krug europskih naroda. Papa je tim pismom priznao Branimira kao samostalnog vladara i njegovu državu kao samostalnu državu.

Ono što je učinio papa Ivan VIII. na Spasovo 879. ponovio je i njegov nasljednik Ivan Pavao II., 30. 4. 1979., kada je u crkvi sv. Petra u Rimu služio sv. misu i održao propovijed na hrvatskom jeziku za naše hrvatske biskupe i mnoge hodočasnike koji su tada bili na jubilejskom hodočašću u Rimu, u sklopu proslave 1300 godina kršćanstva u Hrvata. Tom prilikom papa je blagoslovio i zavjetni lik Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta koja se čuva u Solinu, u crkvi Gospe od Otoka.

Na toj velebnoj jubilejskoj proslavi prije 30 godina u Ninu Crkva u Hrvata dala je svoje zavjetno obećanje za duhovno-moralnu obnovu Hrvata katolika: „Proglašujemo svečano da će program našeg pastorala biti: Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu. Program ovog jubileja je to. To je uvjet života. To je povratak Bogu u naše obitelji. To je lijek za mnoge rane koje smrtonosno guše naše moralno biće. To je povratak na životne izvore i rast iz živih korijena… Odlučujemo da ćemo svake večeri, po mogućnosti u isti sat, u devet sati navečer, izmoliti kratku ispovijest vjere da se duhovno svi Hrvati katolici povežu, gdje god oni bili, u zajedništvu vjere, nade i ljubavi!… u taj sat zazivat će svi hrvatski biskupi i svećenici Božji blagoslov i zaštitu Božju po zagovoru Bl. Djevice Marije na svakog pojedinca, na svaku obitelj i na cijeli hrvatski narod" (Zaključna riječ nadbiskupa Kuharića u Ninu, 2. 9. 1979.).

Ispovijest vjere Hrvata katolika koje treba moliti svaki dan u 21 sat:

Čvrsto vjerujem u Boga, Oca i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi. Svoju odluku polažem u bezgrešno Srce presvete Bogorodice Marije. Najvjernija Odvjetnice na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom. Amen!

Programsko geslo i zavjetnu Ispovijest vjere Hrvata katolika: Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu prihvatili su i BIOS i OAZA LJUBAVI kao svoja životna načela koja će vjerno izvršavati. Na ovom geslu temeljila se i duhovno-moralna obnova naših obitelji u BiH, kada su b-h biskupi odredili  trogodišnju duhovnu obnovu obitelji u sve četiri b-h biskupije, a koja je započela na Presveto Trojstvo 2006., a završila na istu svetkovinu ove godine. Naši biskupi ovoj dnevnoj zavjetnoj molitvi Ispovijest vjere Hrvata katolika dodali su i Molitvu Presvetom Trojstvu za obitelj.

 „Nin nije završetak, već poticaj i početak ispovijesti, življenja i svjedočenja vjere da budemo i odsad što dosad smo bili: Hrvati-katolici, vjerni Bogu i Katoličkoj Crkvi" (iz Pozdravnog govora nadbiskupa Marijana Oblaka, u Ninu, 2. 9. 1979.).

A papa Ivan Pavao II. Proučio nam je: „Dragi moji Hrvati, uspomena na slavlja ‘Branimirove godine’ neka vam budu poticaj na vjernost Isusu Kristu, Gospi i Crkvi. Sjećajući se prošlosti budite zauzeti graditelji vedre kršćanske budućnosti kako pojedinac, tako obitelji i sav Božji narod. S apostolskim blagoslovom" (Ivan Pavao II., Vatikanski Grad, 12. studenoga 1980).

Povodom ove tridesetogodišnje obljetnice, odnosno povodom 1130 godina hrvatske katoličke vjernosti Papi, a s namjerom da nam ovi jubileji budu početak i poticaj za još svjedočkije življenje vjere, da nam budu i poticaj na još bolju vjernost Isusu Kristu i Crkvi te da budemo zauzetiji graditelji naše vedre kršćanske budućnosti, organiziramo ovo hodočašće u Ninu, da se u tom našem kraljevskom gradu, na temeljima našeg kršćanstva i hrvatstva, obnovimo u vjeri, nadi, ljubavi i zdravom rodoljublju.

Prijava za hodočašće

Ovo hodočašće u Nin je mladenačko i obiteljsko hodočašće. Pozivamo mlade i obitelji iz naše župe da pođu na ovo hodočašće. Cijena vozne karte za odrasle i uposlene je 20 KM , a za studente i đake je 15 KM. Polazak je u nedjelju, 6. 9. 2009. u 6 sati ujutro ispred naše župne crkve sv. Ivana Apostola i Evanđelista. Misa u Ninu je u 11,30 sati, a predvodi je nadbiskup Ivan Prenđa. Prije sv. Mise bit će upoznavanje s povijesnim znamenitostima grada Nina. Poslije toga predviđen je odlazak u Zadar gdje će nam stručni vodič objasniti najvažnije znamenitosti Zadra. Bit će i slobodna vremena za razgledavanje grada, a potom oko 18 sati povratak u Mostar.     

Don Krešo Puljić, župnik

                          

About the Author

Leave a Reply