GOSPA VELIKOG HRVATSKOG KRSNOG ZAVJETA

gospa_velikog_hrvatskog_zavjeta.jpgZa desetogodišnju jubilarnu proslavu Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, koja je otpočela u Solinu, 12. rujna 1976. godine (a  koja je kroz 10 godina uokvirila najvažnije crkvene i narodne događaje, posebno ona proslava u  Ninu, 2. rujna 1979., kada smo slavili 1100 godina hrvatske neprestane vjernosti Petrovoj Stolici), Crkva u Hrvata pripremala se od 8. rujna 1975. do 12. rujna 1976. Ta godina pripreme bila je Marijanska godina koju još nazivamo Godinom Velikoga zavjeta. 

Za desetogodišnju jubilarnu proslavu Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, koja je otpočela u Solinu, 12. rujna 1976. godine (a  koja je kroz 10 godina uokvirila najvažnije crkvene i narodne događaje, posebno ona proslava u  Ninu, 2. rujna 1979., kada smo slavili 1100 godina hrvatske neprestane vjernosti Petrovoj Stolici), Crkva u Hrvata pripremala se od 8. rujna 1975. do 12. rujna 1976. Ta godina pripreme bila je Marijanska godina koju još nazivamo Godinom Velikoga zavjeta. 

Ovako je otvorena Hrvatska marijanska godina: „U ime svih hrvatskih biskupa otvaram Hrvatsku marijansku godinu, godinu u kojoj ćemo pod geslom ‘Blažena ti što povjerova’ (Lk 1,45) obnoviti svoju vjeru i doživjeti jubilarnu radost svojega kršćanstva" (Nadbiskup Frane Franić). Tako je započela Godina Velikoga zavjeta u kojoj su se u Solinu okupljala biskupijska hodočašća iz svih biskupija Crkve u Hrvata s ciljem obnove cjelokupnog kršćanskog života Hrvata, da se ojača vjernost Crkvi i Apostolskoj Stolici, utvrdi pradjedovska vjera i obnovi katolički život, kako bi izmolili plodnu budućnost Crkvi u Hrvata i cijelom hrvatskom narodu.

Zavjetni simbol i jubilarni spomen Godine Velikoga zavjeta je pralik Gospe Velikoga zavjeta – najstariji poznati Gospin lik u hrvatskoj umjetnosti iz crkve kralja Zvonimira u Biskupiji kod Knina iz XI. stoljeća. Prema tome liku izliven je u zlatu i srebru lik Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, kao zavjetni dar svega hrvatskog naroda i svih naših vjernika (prinosom svih Hrvata katolika iz cijeloga svijeta). Ovaj zlatno-srebrni Gospin lik blagoslovio je papa Ivan Pavao II. na svehrvatskom jubilarnom hodočašću u Rimu, 30. travnja 1979. U tom liku Gospe Velikoga zavjeta je simbolizirana sva naša zavjetna godina, taj lik postao je i ostaje novom svetinjom, u kojoj je sjedinjena sva naša prošlost.

Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta je zaštitnica našeg župnog pokreta mladih BIOS, koji svoja načela temelji na jubilarnim proslavama (u Solinu 12. 9. 1976. i u Ninu 2. 9. 1979.) i tada preuzetim zavjetnim obećanjima. Stoga ćemo u utorak, 5. 8. 2008. imati svečanu svetu Misu za članove BIOS-a.

Ova Gospa Velikog hrvatskog krsnog zavjeta zaštitnica je i Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj. U povodu dana zaštitnice Vojne biskupije, Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta te Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti u utorak 5. kolovoza u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu, slavit će se misa zahvalnica u kojoj će se sjetiti i svih poginulih branitelja iz Domovinskog rata.

I mi ćemo se na misi za pokret BIOS zahvaliti Bogu za sve naše domovinske pobjede i dar Domovine.

About the Author

Leave a Reply