DOŠAŠĆE U NAŠOJ ŽUPI I ADVENTSKE AKCIJE

ADVENT1Došašće ili advent vrijeme je u crkvenoj godini, kad se kršćani intenzivnije pripravljaju na svetkovine Božića i Bogojavljenja. To je istodobno vrijeme očekivanja Kristova dolaska na kraju vremenâ (Sudnji dan).
Prvu nedjelju došašća karakterizira ponovni Kristov dolazak, drugu i treću osoba Ivana Krstitelja, četvrta predstavlja Mariju koja je rodila Isusa.

MISE ZORNICE
Zornicama želimo ići ususret ovogodišnjoj proslavi Isusova rođenja i istovremeno njegovu konačnom dolasku u slavi. Zornice su znak naše budnosti i spremnosti da čiste duše i radosna srca iščekujemo našega malog Kralja i Kralja svega stvorenoga. Zornice su mu naša dobrodošlica: “Dođi, Gospodine Isuse!” Kako je već i praksa, u našoj župnoj crkvi mise zornice slavit će se i ove godine svakoga jutra, osim nedjeljom, u 6 sati (uz kratku homiliju, lijepo pjevanje i naravno, mogućnost sv. Ispovijedi).

KARITATIVNE AKCIJE U DOŠAŠĆU
Velika ljubav za malu djecu – U došašću i božićnom vremenu pred oltarom stoji jedna velika boca u koju mala djeca, umjesto lemuzine koju daju ministrantima, stavljaju svoj novčani prilog za djecu s teškim poteškoćama u razvoju, koja se nalaze u centru Biskupijskog caritasa u Mostaru koji se zove Sveta Obitelj. Ove godine planira se u tom istom Centru opremiti senzorna soba koja se sastoji od različitih elemenata koji potpomažu stimulaciju osjetila sluha, vida, dodira i mirisa. Tu su djeca s autizmom, s ADHD-om, cerebralnom paralizom, poremećajem koncentracije, slušnim i govornim smetnjama, gdje mogu istraživati i razviti senzorne vještine. Svaki dar je dobrodošao. U ovu bocu svoje darove mogu ubacivati svi vjernici izvan mise.

Kasice na jaslice – U prvom tjednu došašća našim vjeroučenicima podijelit ćemo kasice kako bi djeca i njihove obitelji u nju ubacivali plod svoga odricanja u došašću. Pozivamo djecu da u tom pogledu potaknu sve članove obitelji pomoći potrebnoj siromašnoj djeci. Kasice treba donijeti na jaslice za Božić.

Kasice po trgovinama – Djelatnici našeg Župnog caritasa podijelili su kasice po trgovinama na području naše župe, i to samo onima koji su to velikodušno primili. Molimo sve vlasnike trgovina da primljene kasice drže na vidiljivom mjestu te s doličnim poštovanjem motiviraju svoje kupce za darivanje siromašnoj djeci u našoj župi. Kasice su po trgovinama podijelili djelatnici našeg Župnog caritasa koji se zovu Apostoli ljubavi. Kasice iz trgovina pokupiti će se pred sami Božić, uz pismenu punomoć župnika.

Paket ljubavi – Biskupijski caritas Mostar svake godine koordinira s akcijom Paket ljubavi. Tako je i ove godine. Svi oni koji žele mogu kupiti namirnica u visini 25 KM (ne stavljati lako kvarljive namirnice!) i predati kao Paket ljubavi u naš župni ured. Ukoliko je nekomu lakše dati novčani prilog može i to učiniti. Naš Župni caritas podijelit će to najpotrebnijima te dio paketa predati Biskupijskom caritasu za potrebnike, na području naših hercegovačkih biskupija.

Nedjelja caritasa – Treća nedjelja došašća – I ove godine pozivamo žene iz naše župe da za Nedjelju caritasa, za treću nedjelju došašća, ispeku i daruju kolače našem Župnom caritasu, a Apostoli ljubavi će kolače ponuditi vjernicima poslije svih misa. Za uzvrat naši vjernici mogu dati svoj novčani prilog za najpotrebnije naše župe. Inače, sva lemuzina ove nedjelje ide za potrebe Caritasa. Na ovaj dan predstavit ćemo i djelatnike našega Župnog caritasa.
Pokažimo u došašću da je vjera naša ljubavlju djelotvorna (usp. Gal 5.6).

About the Author