DOŠAŠĆE U NAŠOJ ŽUPI

dosasce.jpgDošašće ili advent je vrijeme u crkvenoj godini, kad se kršćani intenzivnije pripravljaju na svetkovine Božića i Bogojavljenja. To je istodobno vrijeme očekivanja Kristova dolaska na kraju vremenâ (Sudnji dan).

dosasce.jpgDošašće ili advent je vrijeme u crkvenoj godini, kad se kršćani intenzivnije pripravljaju na svetkovine Božića i Bogojavljenja. To je istodobno vrijeme očekivanja Kristova dolaska na kraju vremenâ (Sudnji dan). Prvu nedjelju došašća karakterizira ponovni Kristov dolazak, drugu i treću osoba Ivana Krstitelja, četvrta predstavlja Mariju koja je rodila Isusa.

MISE ZORNICE

Zornicama želimo ići ususret ovogodišnjoj proslavi Isusova rođenja i istovremeno njegovu konačnom dolasku u slavi. Zornice su znak naše budnosti i spremnosti da čiste duše i radosna srca iščekujemo našega malog Kralja i Kralja svega stvorenoga. Zornice su mu naša dobrodošlica: Dođi, Gospodine Isuse! Kako je već i praksa, u našoj župnoj crkvi mise zornice će se slaviti i ove godine svakoga jutra osim nedjeljom, u 6 sati.

KARITATIVNE AKCIJE U DOŠAŠĆU

Velika ljubav za malu djecu – U došašću i božićnom vremenu pred oltarom stoji jedna velika boca u koju mala djeca, umjesto lemuzine koju daju ministrantima, stavljaju svoj novčani prilog za djecu s teškim poteškoćama u razvoju koja se nalaze u centru Biskupijskog caritasa u Mostaru koji se zove Sveta Obitelj. U ovu bocu svoje darove mogu ubacivati svi vjernici izvan mise.

Kasice na jaslice U prvom tjednu došašća svim našim vjeroučenicima dijelimo karitasove kasice da oni i njihova obitelj u nju ubacuju plod svoga odricanja u došašću. Pozivamo djecu da u tom pogledu potaknu sve članove obitelji da pomognu potrebnoj djeci u našoj župi. Kasice treba donijeti na jaslice za Božić.

Kasice po trgovinama Djelatnici našeg Župnog caritasa podijelit će kasice po trgovinama na području naše župe, i to samo onima koji to velikodušno prime. Molimo sve vlasnike trgovina da prime kasice s doličnim poštovanjem i da svoje kupce motiviraju za darivanje siromašnoj djeci. Kasice će po trgovinama dijeliti djelatnici našeg Župnog caritasa koji se zovu Apostoli ljubavi. Prilikom podjele i prilikom povrata kasica imat će, kao dokaz svoje autentičnosti, pismeno ovlaštenje župnika. Kasice iz trgovina pokupiti će se pred sami Božić.

Paket ljubavi Biskupijski caritas Mostar svake godine koordinira s akcijom Paket ljubavi. Tako je i ove godine. Svi oni koji žele mogu kupiti namirnica u visini 25 KM (ne stavljati lako kvarljive namirnice!) i predati kao Paket ljubavi u naš župni ured. Ukoliko je nekome lakše dati novčani prilog može i to učiniti. Naš Župni caritas će to podijeliti najpotrebnijima te dio paketa predati Biskupijskom caritasu za potrebnike na području naših hercegovačkih biskupija.Ova akcija traje do treće nedjelje došašća.

Nedjelja caritasa – Treća nedjelja došašća I ove godine pozivamo žene iz naše župe da za Nedjelju caritasa, za treću nedjelju došašća, ispeku i daruju kolače našem Župnom caritasu, a Apostoli ljubavi će kolače ponuditi vjernicima poslije svih misa. Za uzvrat naši vjernici mogu dati svoj novčani prilog za naše župne siromahe. Inače, sva lemuzina ove nedjelje ide za potrebe Caritasa. Na ovaj predstavit ćemo i djelatnike našeg Župnog caritasa.

Pokažimo u došašću da je vjera naša ljubavlju djelotvorna (usp. Gal 5.6).

About the Author

Leave a Reply