OBITELJSKA MISA I OBITELJSKI PASTORAL

         

Po odredbi hrvatskih biskupa iz 1996., prva nedjelja u veljači posvećena je Danu života. Budući da je obitelj, prema Drugom vatikanskom saboru, «kolijevka života» i  «prvo i najbolje sjemenište poziva na život posvećen kraljevstvu Božjem» (FC, 53), odlučili smo u našoj župi, počevši s Danom života (5. 2. 2006.), uvesti i slaviti još jednu  nedjeljnu misu u 12 sati. To će biti Obiteljska misa. Ovu svetu misu slavit ćemo za sve obitelji u našoj župnoj zajednici, s nakanom da u njima vlada ozračje Nazaretske obitelji: ljubav, radost, mir i odanost volji očevoj. Molit ćemo da naše obitelji budu prave kršćanske zajednice, da budu “Kućna Crkva” (LG, 11) i “svetište života”, da budu «intimna zajednica bračnog života i ljubavi» (GS, 48), da budu «škola potpunije čovječnosti (GS, 52), da se otvore i služe životu koji je objaviteljski znak istinitosti prave bračne ljubavi (usp. LJS, 15; FC, 17, 28, 64).

          U pripremi i slavljenju ove Obiteljske mise sudjelovat će Obiteljska živa zajednica naše župe koja se zove OAZA LJUBAVI ( što znači: Obiteljska animacija za apostolat ljubavi) pomoću koje i u kojoj želimo okupiti što više bračnih parova s kojima ćemo pokušati organizirati i širiti program Duhovne obnove hrvatskih obitelji, poticati i razvijati sustavni obiteljski pastoral i brigu za brak i obitelj kao prioritetnu zadaću Apostolata nove evangelizacije, jer su brak i obitelj put na kojem Crkva najbolje može pratiti čovjeka (usp. DOP CH, 33). Pozivamo žene i muževe pojedinačno i kao bračne parove, da se uključe u ovu živu obiteljsku zajednicu i da dolaze na ovu nedjeljnu Obiteljsku misu.

          Na ovoj Obiteljskoj misi organizirat ćemo slavljenje obljetnica braka (a posebno  petu, desetu, petnaestu itd.). Pozivat ćemo obitelji da se unaprijed prijave kada bi željele proslaviti svoju obljetnicu braka. Mi predlažemo da to bude na prve nedjelje u mjesecu. Za tu prigodu možemo zajednički organizirati pokoje predavanje, životno i neposredno svjedočanstvo bračnih drugova i prigodnu zakusku.

Također molimo roditelje koji budu imali djecu za krštenje da ih donose krstiti pod ovom svetom Obiteljskom misom.

          Misu u 12 sati imali smo je i prije (od siječnja jubilarne 2000. do lipnja u 2002. godine) samo je još tada nismo ovako zvali, iako su na nju dolazile mnoge obitelji s djecom. Uveli smo je da bi mogli više posvetiti duhovne pažnje mladim obiteljima. Na misi redovito bude oko 450 osoba i na njoj se u homiliji redovito dotaknemo bračne i obiteljske problematike.

Na ovoj misi, redovito i svečano, krštavamo djecu, kada posebno predstavimo roditelje, kumove i ostalu djecu ako ih dotična obitelj još ima, te uz obred krštenja ističemo značenje i smisao krsnih i naših vjersko-nacionalnih simbola. Djecu redovito krštavamo iz male Višeslavove krstionice.

Na misi se redovito obratimo i djeci, uključujemo ih u molitvu i pjesmu, posebno u vrijeme došašća, Božića, korizme i Uskrsa, kada sami donose svoje darove pred oltar (za siromašnu i bolesnu djecu). Poslije ove mise djeci redovito dijelimo bombone, čemu se djeca posebno raduju.

Posebno je svečana Obiteljska misa na prvu nedjelju u mjesecu, jer je svaka prva nedjelja Obiteljska nedjelja u našoj župi i nedjelja kada se na misu okuplja živa obiteljska zajednica naše župe koja se zove Oaza ljubavi. Liturgijska čitanja čitaju bračni parovi i njihova djeca.