BOŽIĆNA PORUKA BISKUPA RATKA PERIĆA

biskup_mons._peric.jpgPrije više godina u jednoj zapadnoj zemlji provedena je anketa o značenju i proslavi Božića…

biskup_mons._peric.jpgPrije više godina u jednoj zapadnoj zemlji provedena je anketa o značenju i proslavi Božića. Pravo govoreći, obično se ne vjeruje takvim istraživanjima. Jer, kako će tisuću ili dvije ispitanika predstavljati deset ili više milijuna ljudi? Kako će nekolicina anketiranih zastupati onih pedeset ili više posto građana na koje se uopće ne odnosi ta anketa, jer nisu vjernici, ili ne znaju o čemu se u upitniku radi i što se time želi. Ali ovdje govorimo o ovoj spomenutoj Božićnoj anketi iz drugih razloga. Ispitan je određen broj kršćana. Svima je postavljeno jedno pitanje: „Što mislite o Božiću kao religioznom blagdanu?“

– Dvadeset i šest posto odgovorilo je: To je neradni dan, praznik, odmor, holiday.
Dvadeset i tri posto građana vidi Božić kao priliku da se sastanu članovi obitelji, prijatelji.
Pet posto kaže da je to za njih prigoda da se najedu i napiju. Baš tim riječima.
Jedanaest posto ne zna uopće što je posrijedi, niti što se pita, niti što treba odgovoriti.Zaboravio sam reći novinarski naslov toga ispitivanja. Veliki naslov masnim slovima: Šezdeset i pet posto ispušta Krista iz Božića. Ne spominju ga. Nema nikako mjesta za Krista u proslavi Božića, tj. Kristova rođendana. Tragična misao u ovom najradosnijem danu u liturgijskoj i građanskoj godini. Svaki kršćanin morao bi se nad tim ozbiljno zamisliti. Doduše ono preostalih 35% ispitanika smatra Božić „vjerskim blagdanom“, Isusovim rođendanom. Ali to novinar posebno ne uokviruje i ne ističe, ni u naslovu ni u tekstu, jer mu ne će nitko pročitati članka ako nije senzacionalan, protuslovan; a upravo taj blagdanski duh Božića u svemu bitan.

Dobro, što dakle Božić nije, a što Božić jest u našem vjerničkom životu?

Prvo, Božić nije na prvom mjestu praznik, tj. dan prazan od posla, neradni dan, zimski raspust, razonoda, jer takvih dana u godini ima stotinu i više, kako u kojem poslu, školi i zanimanju. Ima dana koji se upravo zovu: državni dan, dan odmora, ferije…

Drugo, Božić nije u prvom redu prigoda da se susretnu roditelji s djecom ili braća i sestre međusobno. Ima za to mogućnosti često u godini dana: o rođendanima i imendanima, i o drugim obiteljskim jubilejima pa i vjerskim proslavama: krštenja, prve pričesti, krizme, vjenčanja…

Treće, Božić nije posebna prigoda za jelo i pilo, jer toga ima svaki dan, i to tri puta dnevno. A svečanije jelo i pilo nije samo o Božiću nego u tolikim drugim prigodama i dolazaka u kuću i odlazaka iz kuće.

A što Božić jest?

Božić je kršćanski blagdan u kojem je u središtu i u punini Krist, Sin Božji, utjelovljen po Duhu Svetom i rođen od Djevice Marije radi nas ljudi i radi našega vječnog spasenja. Logos i Smisao svega.

Božić je najveća kršćanska svetkovina kada se svaki pravi vjernik ispituje ne u javnoj anketi ili vijesti nego u tajnoj savjesti: kakav je kao Kristov vjernik u ispovijesti svoje vjere, u pojedinačnoj ispovijedi svojih grijeha, u pohađanju Kristovih sakramenata, osobito Kristove misne žrtve svake nedjelje i zapovijedane svetkovine, a ne samo o Božiću i na Božićnu polnoćku?

Božić je najprikladnija kršćanska prigoda da se upitamo o svome poštovanju života, pojedinačnoga, obiteljskoga, narodnoga; života koji je najveći Božji dar čovjeku i za koji će svatko od nas polagati račun, za svaku misao, riječ i čin. Dar koji je Bog dao, i koji nam još više želi dati „u izobilju“, ako želimo živjeti i djelovati po Božjem zakonu života.

Božić je posebna prilika kada se, u ime Isusovo, okrećemo oko sebe i gledamo kolikima možemo pomoći u bilo kojem pogledu da i njih pohodi Mlado Sunce s visine, Krist Gospodin, u čestitki i daru, u radosti i miru.

Takav Božić, pun vjerskoga smisla, pun djelotvornih i životnih misli na potrebne, bolesne, osamljene želimo svakomu kršćaninu da Božićnu radost podijeli s drugima više i dublje nego u drugim danima godine.

Slava Bogu na visini! Sretan Božić svim našim svećenicima i vjernicima! A Božji mir svima miljenicima Božjim!
About the Author

Leave a Reply