gracija_blazeni.jpg(augustinac, pustinjak (Mulo u Boki Kotorskoj, 27. XI 1438. – Venecija, 9. XI 1508.)

gracija_blazeni.jpg(augustinac, pustinjak (Mulo u Boki Kotorskoj, 27. XI 1438. – Venecija, 9. XI 1508.)

Kao dijete siromašne ribarske obitelji prvu je mladost proživio na moru kao ribar i težak na škrtoj zemlji. Uskoro je postao mornar i na jednom od svojih putovanja po Jadranskom moru od svog rodnog mjesta do Venecije tražio je ne samo materijalnu dobit nego i duhovna dobra. Tako je jednom 1468. godine slušao nadahnutoga propovjednika bl. Šimuna iz Camerina, augustinca, glasovitoga pučkoga misionara onoga doba. Riječ bl. Šimuna bila je kao sjeme zasijano u Gracijino srce, koje je uskoro donijelo plod. Gracija je, naime, odlučio napustiti dotadašnji način života i potpuno se posvetiti Bogu. Pokucao je na vrata samostana augustinaca i počeo živjeti kao samostanac u siromašnom samostanu na brdu Ortone, od nedaleko Padove. Nakon 15 godina pokorničkog života iz Ortone dolazi u samostan na otočiću sv. Kristofora u Veneciji. Tamo je proveo posljednje godine svoga života i sveto preminuo u 70. godini. Tijelo mu je bilo najprije pokopano u zajednički grob, a nakon kratkog vremena položeno je u novi mramorni sarkofag i bilo izloženo štovanju vjernika. Mnogi su tvrdili da su dobili brojne milosti po njegovu zagovoru.

U bokokotorskom zaljevu u svetištu blaženog Gracija izvršena je 23. rujna rekognicija, odnosno otvaranje blaženikova groba.

"Teološko-liječnička komisija, koju je sazvao mjesni ordinarij, pregledavši tijelo konstatirala je stanje koje gotovo nije promijenjeno od zadnjeg pregleda prije 100 godina. Ovom prigodom promijenjeno je i odijelo bl. Gracija koje je darovala augustinska zajednica iz Beča", rekao je čuvar blaženikova svetišta svećenik Pavao Medač.

Blaženi Gracije je poznat vjernicima talijanskog, španjolskog, njemačkog, a osobito hrvatskog govornog područja. Vjernici ga štuju kao sveca Euharistije. Zaštitnik je ribara, pomoraca, zemljoradnika, sakristana, ministranata, neženja, a pomoćnik svima u potrebi.

Velika 500. obljetnica smrti blaženog Gracija iz Mula bit će obilježena trodnevnom pripravom i euharistijskim slavljem kojeg će 9. studenog predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Boka i Mul tim povodom očekuju cijele ove godine povećani broj hodočasnika, a osobito prigodom proslave blagdana bl. Gracija Kotorskog.

Gracija je bio čovjek skromnog podrijetla (težak i ribar). Zaputio se u veliki svijet kao mornar. Kad se odlučio za redovnički život, nije se htio baviti knjigom i postati svećenik, nego je živio kao skromni redovnički brat. Rad u sakristiji, samostanu i samostanskom vrtu Gracija je posvećivao predanom ljubavlju i žrtvom. Osobito je gajio pobožnost prema Kristu nazočnom u presvetoj Euharistiji. Za vrijeme mise uranjao bi u euharistijski misterij, hranio se Kristovim tijelom u sv. pričesti i u slobodno vrijeme sate i sate provodio u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu. Bio je euharistijska duša. A isticao se je i u djetinje iskrenoj pobožnosti prema Mariji. Posebno su mu bili na srcu siromasi i prosjaci, koji su dolazili na samostanska vrata. Nikoga nije odbio. Svakom je pružio "koricu kruha" i riječ utjehe, koja im je često više značila nego materijalni dar.