BISKUPOVO PISMO NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE

biskup_zelimir_puljic.jpgDani ljetnog odmora završili su tjedan dana nakon završetka Olimpijskih igara. Još smo pod dojmom velikih športskih uspjeha o kojima pričamo i komentiramo i kod kuće i na ulici. A siguran sam da će se o tomu i u školi razgovarati. Htio bih se ovim pismom ‘uključiti u razgovor’. Stoga se obraćam vama djeco i mladi, vama učitelji, odgojitelji i vjeroučitelji koji ste se ponovno našli u svojim školama. Velim ‘svojim’, jer škola je doista dio vaše svakodnevice: kako za one koji uče, tako i za one koji poučavaju. Ona je dio zajedničkog ‘životnog prostora’ gdje se uči i poučava, razgovara i sluša. Sve vas stoga od srca pozdravljam i želim blagoslovljen početak nove školske godine.

biskup_zelimir_puljic.jpg1. Dva su velika svjetska događaja ovog ljeta privlačila našu pozornost. Na poziv pape Benedikta XVI. polovicom srpnja okupilo se u Sydneyu, u Australiji oko pola milijuna mladih na proslavu Svjetskog dana mladeži, iz 168 zemalja svijeta. Na pekinškom stadionu, ‘Ptičje gnijezdo’, 24. kolovoza 2008. zatvorene su 29. Olimpijske igre za koje se Kina potrudila da budu ‘najljepše, najveće i najskuplje’. Na oba međunarodna susreta, u Sydneyu i u Pekingu, mladi su bili glavni sudionici događaja. Učinilo mi se zato prikladnim reći nekoliko riječi o značenju i poruci s ovih skupova.  

 

Olimpijske igre veličanstveno su višešportsko natjecanje koje se isprva održavalo samo u staroj Grčkoj. A onda, nakon velike vremenske pauze, Igre su oživljene krajem 19. stoljeća (1896. u Ateni) i otada se održavaju svake četiri godine. Prvi vjerodostojan zapis o njihovom održavanju u Olimpiji datira iz 776. godine prije Krista. Igre su u Grčkoj imale ne samo sportski i društveni, nego i vjerski značaj, jer održavane su u slavu ‘vrhovnog boga Zeusa‘ kojemu je bio podignut veliki kip u Olimpiji. Uz Igre vezan je i pojam ‘olimpijskog primirja‘. Grčke državice su, naime, prekidale međusobna neprijateljstva za vrijeme trajanja Igara. Inače, igre su prepoznatljive i po simbolu  pet međusobno povezanih olimpijskih krugova koji predstavljaju jedinstvo pet naseljenih kontinenata: Afriku, Ameriku, Australiju, Aziju i Europu. Olimpijske igre imaju i svoj moto: citius, altius, fortius (brže, više, jače), kao i svoj olimpijski credo: ‘Najvažnije na Olimpijskim igrama nije pobijediti, nego sudjelovati, kao što ni u životu nije najvažnija pobjeda nego borba. Velik je čovjek onaj tko ne osvaja ništa bez časne borbe’. Svečanost otvorenja Olimpijskih igara iz Pekinga pratilo je gotovo dvije milijarde ljudi. Na Igrama je nastupilo rekordnih 204 zemlje s deset i po tisuća sportaša koji su se natjecali u 28 sportova i 302 sportske discipline. Drago nam je što je tamo bila i brojna skupina sportaša iz Hrvatske za koje smo navijali i koji su nam donijeli nekoliko medalja.

 

2. Mjesec dana prije održavanja Olimpijskih igara u Pekingu, održan je u Australiji, u Sydneyu Svjetski dan mladih (11.-21. srpnja 2008.). Ovaj susret nije bio natjecateljskog, nego duhovnog i molitvenog sadržaja. Nazočnost od pola milijuna mladih vjernika iz 168 zemalja svijeta, s Petrom naših dana na čelu, ostavilo je dojam kako se u Australiji dogodila nova Pedesetnica. I ovaj susret mladih u Australiji imao je svoju himnu, simbole, cilj i geslo. Održan je pod geslom: ‘Primit ćete snagu Duha Svetoga i bit ćete mi svjedoci’. To je Duh Pedesetnice o kojem u Djelima apostolskim piše da je ‘iznenada nastao šum s neba kao kad se digne silan vjetar’ (Dj 2, 2-3). Ispunjeni ‘duhovskim vjetrom’ apostoli su hrabro i neustrašivo navješćivali evanđelja. Ništa ih nije moglo zaustaviti. Onima koji su ih htjeli ušutkati odgovarali su, ‘mi ne možemo ne govoriti što smo vidjeli i čuli’ (Dj 4,20). Tako je rođena Crkva koja više nije prestajala širiti Radosnu vijest ‘sve do nakraj svijeta’ (Dj 1,8). No, da bismo shvatili zadaću i poslanje Crkve potrebno se prisjetiti da su apostoli u molitvi, u dvorani Posljednje večere, zajedno s Marijom iščekivali obećanoga Duha (usp. Lk 24,49). Učenici s Marijom u molitvi slika je Crkve koja mora nadahnjivati svakog kršćanina, obitelj, razred, vjerničku skupinu, školu i župnu zajednicu.

 

Zato je papa Benedikt XVI. poručio mladima da ‘apostolski uspjeh i misionarska plodnost, nisu rezultat samo ‘učinkovitih’ pastoralnih programa i metoda, nego su prvenstveno ‘plod neprekidne zajedničke molitve’ kad Duh Sveti osobito slavi i djeluje. A kad Duh djeluje, onda on ostavlja i plodove ‘ljubavi, radosti, mira, velikodušnosti, uslužnosti, dobrote, vjernosti, blagosti, uzdržljivosti’ (Gal 5,22). I čini ljude sposobnima ‘plivati i protiv struje’ (Benedikt XVI.). ‘Ne slušajte sebične i zamamljive glasove koji vas ‘usmjeravaju prema nasilju, prepo-tenciji i uspjehu po svaku cijenu’, poručio je Papa mladima (Loreto, 2. rujnu 2007.). ‘Isus vas posebice voli’, nastavio je Papa, pa i ‘danas traži mlada srca koji će mu dati prostora u svom životu kako bi bili promicatelji Novoga saveza. Ne slijedite put oholosti, nego poniznosti. Plivajte protiv struje. Budite budni i kritični. Ne nasjedajte ‘valovima snažne propagande’. Birajte trijezan stil života, iskrenog i čistog prijateljstva, poštenog odnosa prema studiju i radu, kao i dubokog osjećaja za opće dobro. Krist želi stvoriti ‘mrežu zajedništva’ kako bismo svi mogli jedni druge nositi i uzajamno pomagati, te shvatiti da Božje zapovijedi nisu ograni-čenja našoj slobodi, nego putovi koji vode prema punini života. ‘Ne bojte se sanjati otvorenih očiju o dobrim projektima’ jer Krist je kadar ispuniti najintimnije čežnje vašega srca. Ne bojte se. Duh Sveti je s vama i on vas nikada neće napustiti’, poručio je Papa mladima.

 

3. Dani ljetnog odmora završili su tjedan dana nakon završetka Olimpijskih igara. Još smo pod dojmom velikih športskih uspjeha o kojima pričamo i komentiramo i kod kuće i na ulici. A siguran sam da će se o tomu i u školi razgovarati. Htio bih se ovim pismom ‘uključiti u razgovor’. Stoga se obraćam vama djeco i mladi, vama učitelji, odgojitelji i vjeroučitelji koji ste se ponovno našli u svojim školama. Velim ‘svojim’, jer škola je doista dio vaše svakodnevice: kako za one koji uče, tako i za one koji poučavaju. Ona je dio zajedničkog ‘životnog prostora’ gdje se uči i poučava, razgovara i sluša. Sve vas stoga od srca pozdravljam i želim blagoslovljen početak nove školske godine. Poželio bih da se zdravi duh natjecanja preseli i u školske dvorane, a duh zajedništva, koji je bio nazočan i u Sidnayu i u Pekingu, neka raste i cvjeta po našim odgojnim i obrazovnim ustanovama. Bilo bi lijepo kad bi i vaše mladenačko odrastanje pratio duh olimpijskog gesla ‘brže, više, jače’: brže u svladavanju poslova, zadataka, ciljeva i ostvarenja; s više duha solidarnosti, razumijevanja, prijateljstva i ljubavi; te jačim zauzimanjem za istinu, pravdu, mir i slobodu. Idealno bi bilo ako bi se umrežilo i međusobno povezalo onih pet olimpijskih krugova koji u vašem slučaju označavaju: obitelj, školu i župu u kojima vlada sklad rada i molitve. Obitelj je, dakle, vaš prvi ‘olimpijski’ krug koji je povezan sa školom i župom. A dinamiku njihove usklađenosti određuju rad i molitva. Neka tih pet krugova bude povezano i umrežavano vašim zalaganjem, radom i molitvom i blagoslovljeno nebeskom rosom Duha Svetoga.  

Uz radost i ponos što su se hrvatski predstavnici u Pekingu fino i športski natjecali, upalo mi je u oči kako su neki sportaši naglasili i uloga duhovnosti u njihovom naporu i radu. Posebice su to istakli Sandra i Martina. Sandra je rekla da se ‘prije svakog natjecanja obvezno pomoli svetom Leopoldu, a majka Martine je izjavila kako prije svakog nastupa njezina kćerka izmoli Gospinu krunicu. Neka i vama, dragi učenici, škola i obitelj, kao i župna zajednica u kojoj  se hranite Riječju i euharistijom, pomažu rasti u dobroti i plemenitosti. Neka vas potiču napredo-vati u odgoju i obrazovanju, u proučavanju kulturnih i vjerskih korijena, kao i u spoznaji zakona upisanih u prirodi i u ljudskoj naravi. Imajte trajno na umu Papine riječi da Krist i danas traži mlade po kojima će stvarati ‘mrežu zajedništva u svijetu’. On želi ispuniti najintimnije čežnje vašega srca. Otvorite mu vrata svoje duše i osluškujte njegova nadahnuća. I, ne bojte se. Njegov Duh je s vama i neće vas nikada napustiti’.

Uz pozdrav i blagoslov od Gospodina.

+ Želimir, biskup dubrovački

Dubrovnik, 29. kolovoza 2008.

 

About the Author

Leave a Reply