BEČKI KARDINAL O RAZVODU

kardinal_schornborn.jpgKardinal Christoph Schönborn snažno je apelirao na roditelje da svoje međusobne konflikte i rastave ne "tovare na dječja leđa". U svojoj kolumni u bečkom besplatnom listu "Heute"

KARDINAL POZIVA RODITELJE PRED RAZVODOM DA DJECU NE UVLAČE U SVOJE SUKOBE

Bečki nadbiskup Schönborn u povodu "slučaja Oliver", glede sukoba oko skrbništva: "Dopustite da vaša djeca imaju priliku voljeti i oca i majku"

Kardinal Christoph Schönborn snažno je apelirao na roditelje da svoje međusobne konflikte i rastave ne "tovare na dječja leđa". U svojoj kolumni u bečkom besplatnom listu "Heute" (Danas) bečki nadbiskup 7. rujna piše: "Ne pretvarajte djecu u taoce svojih ‘ratova ruža’! Ona imaju pravo ostati izvan vaših bračnih problema. Što biste mogli učiniti, ako više ne možete zajedno? Ako već ne možete zajedno biti roditelji svojoj djeci, tada im bar dopustite da vole i svog oca i svoju majku."

Neposredni povod kardinalovu pozivu je "zabrinjavajući slučaj Oliver", koji se ovog tjedna rješavao pred okružnim sudom u danskom Elsinoreu. Petogodišnjeg dječaka u travnja 2012. iz vrtiću u Grazu oteo je njegov otac i odveo u rodnu Dansku. I majka je optužena za isto djelo, jer je 2010. godine dijete iz Danske dovela u Austriju. Tada je otac od danskih vlasti zatražio isključivo skrbništvo nad djetetom i dobio ga.

Ta odluka danskih vlasti bila je u suprotnosti s austrijskom, koja je skrbništvo nad djetetom povjerila samo majci. Danski sud, nakon mučnog sporenja, donio je odluku da se skrbništvo dodjeljuje i ocu i majci te da se petogodišnjak može vratiti u Austriju 21. rujna.

"Slučaj malog Olivera trebao bi nas sve navesti na promišljanje", ističe kardinal Schönborn. Kao i uvijek kada sud odlučuje, "netko mora trpjeti". Potresno je u ovakvim slučajevima to što "dijete postaje loptica u sukobu svojih roditelja".

U Austriji svake godine više od 15.000 djece postane siročad zbog razvoda braka, ustvrdio je bečki nadbiskup. Iako veliki broj razvoda u Austriji završi pravno regularno, rastavljanje roditelja za djecu je uglavnom traumatično i njegove rane često ostaju cijelog života. Djeca su suočena s pitanjem kojeg od roditelja više vole. Kardinal Schönborn sve poziva: "Dijete pripada oboma. Ono treba majku kao i oca". (kta/ika)

About the Author

Leave a Reply