BEATIFIKACIJA DRINSKIH MUČENICA

drinske_mucenice.jpgCrkva je uvijek na poseban način štovala mučenike. Ono što nekoga čini kršćanskim mučenikom nije činjenica smrti, to što je ubijen, već uzrok zbog kojega je podnio mučeništvo.

drinske_mucenice.jpgCrkva je uvijek na poseban način štovala mučenike. Ono što nekoga čini kršćanskim mučenikom nije činjenica smrti, to što je ubijen, već uzrok zbog kojega je podnio mučeništvo. Mučenik je svjedok Isusa Krista. Umire jer ne želi zanijekati Onoga kojega je za svog života ljubio, služeći mu u bližnjima. Dragovoljnim prihvaćanjem smrti svjedoči Kristovu ljubav, da je od njega neizmjerno ljubljen i stoga želi uzvratiti ljubav, do kraja, onako kako je ljubljen. Mučeništvo je završni "Amen" mnogih ranije u životu izrečenih neka mi bude. Pečat vlastitom krvlju stavlja se na vrijednosti za koje se do tog trenutka živjelo, a sada se za njih umire.

Drinske mučenice, sestre Kćeri Božje ljubavi bit će proglašene blaženima 24. rujna u Sarajevu. Svečani čin beatifikacije bit će upriličen u okviru svečanog Euharistijskog slavlja u Olimpijskoj dvorani Zetra koja se nalazi pored Olimpijskog stadiona Koševo u Sarajevu. Euharistijsko slavlje će u 11 sati predvoditi Papin izaslanik Angelo Amato.Važna je i međunarodna dimenzija ove beatifikacije jer su mučenice iz tri, odnosno četiri naroda: dvije Hrvatice od kojih je jedna mađarskog podrijetla, dvije Slovenke i jedna Austrijanka. U tom duhu se, osim iz Vrhbosanske nadbiskupije i drugih biskupija, očekuje i veći broj hodočasnika iz biskupija iz kojih potječu sestre: Požeške i Bjelovarsko-križevačke biskupije te biskupije Novo Mesto u Sloveniji i Bečke nadbiskupije.

Pet sestara Kćeri Božjih ljubavi: Božje službenice Jula Ivanišević, Berchmana Leidenix (Berhmana Lajdeniks), Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja iznimni su uzori vjernosti Bogu i djelotvorne ljubavi prema nevoljnicima. Požrtvovno su njegovale bolesnike, velikodušno dijelile kruh djeci državnog Dječjeg doma na Palama ne razlikujući ih po vjeri i naciji te pomagale siromahe i prosjake koji su im dolazili s Romanije, četnici su 11. prosinca 1941. nasilno odveli iz Pala u pravcu Goražda, a put po snijegu trajao je četiri dana.

U večernjim satima 15. prosinca u njihovu prostoriju u vojarni u Goraždu na drugom katu provalili su pijani četnici s nečistim namjerama pa su četiri sestre iskočile kroz prozor nakon čega su ih usmrtili noževima i bacili u Drinu, piše Katolička tiskovna agencija (KTA).

S. Berchmana, koja po snijegu nije izdržala cijeli put do Goražda, ubijena najvjerojatnije 23. prosinca u Sjetlini. Svemu ovomu je posvjedočio dječak od 10 godina, danas svećenik don Anto Baković. Dana 4. prosinca 1999. pokrenut je dijecezanski postupak za proglašenje blaženim. Nakon što je, 14. prosinca u Rimu posljednje mišljenje o svemu rekla kardinalska komisija pri Kongregaciji za kauze svetih, papa Benedikt XVI. ovlastio je 14. siječnja Kongregaciju za kauze svetaca da proglasi dekret o mučeništvu sestara Kćeri Božjih ljubavi službenica Božjih Jule Ivanišević, Berchmane Leidenix, Krizine Bojanc, Antonije Fabjan i Bernadete Banja.

Dragi župljani, svoje prijave u vezi odlaska na ovo velebno slavlje možete obaviti u našem župnom uredu. Bilo bi hvale vrijedno da odamo počast blaženicama te se pomolimo i utečemo njima u zagovor koje nas pozivaju i potiču da u svome životu slijedimo Krista, čuvajući čistoću, nevinost i svetost života.

About the Author

Leave a Reply