9. OBLJETNICA ŽUPNOGA POKRETA BIOS

bios_podloga5.jpgU petak, 2. 9. 2011. obilježit ćemo devetu obljetnicu našeg župnog pokreta za mlade koji se zove BIOS.

bios_podloga5.jpgU petak, 2. 9. 2011. obilježit ćemo devetu obljetnicu našeg župnog pokreta za mlade koji se zove BIOS. Svi članovi Pokreta pozivaju se da dođu na sv. Misu koju ćemo svečano proslaviti u 18 sati.

Riječ BIOS je grčki pojam, a znači život, življenje. U simboličnom smislu ima značenje život, životnost, izvornost, bit, identitet. Ovaj izraz razumljiv je u svim svjetskim kulturama i jezicima, a često se rabi i u raznim složenicama s drugim pojmovima i nazivima kako bi se označilo nešto što je puno života, vjerodostojno, izvorno, neotuđivo, čisto, zdravo i prirodno. BIOS je Pokret mladih za novu evangelizaciju s ciljem jačanja vjere i kršćanskog svjedočenja. Još određenije, to je  Pokret za duhovnu i domoljubnu obnovu hrvatske katoličke mladeži. To je svrha i temeljni cilj Pokreta. U tu svrhu iz temeljnog cilja pokreta BIOS proizlaze četiri (4) glavna cilja:

1. Izgrađivati i čuvati duhovni identitet BIOSBITI I OSTATI SVOJ, znači izgrađivati i čuvati duhovni, crkveni i moralni identitet mladih hrvata katolika kako bi mogli ostati i biti svoji, svjesni sebe, svoga vjerničkog identiteta i crkvenog poslanja.

2. Širiti Kristovo Kraljevstvo – otvoriti se drugima

a) BIOSBITI ISUSOV OSPOSOBELJNI SVJEDOK, znači da se članovi ovog Pokreta trebaju osposobljavati i druge formirati u duhovnom, biblijskom, teološkom i pastoralnom pogledu za Apostolat nove evangelizacije, tj. za novi svjedočki i nadahnuti navještaj Evanđelja «vjernicima da se pouče, učvrste i potaknu na gorljivi život» (AA 6) i onima koji površno, slabo ili uopće «više ne žive vjeru primljenu krštenjem» (CL, 34).

b) BIOSBITI ISTINSKI OTVOREN SVIMA, znači da su samo vjernici s izgrađenom sviješću i savješću, koji radosno i istinski žive svoju pripadnost Kristu u svojoj crkvenoj zajednici, kadri otvoriti se drugima i drugačijima od sebe. 

3. Štititi uzvišenost katoličkog braka i obitelji

BIOS BRAČNI I OBITELJSKI SAVEZ (SAKRAMENT). Članove Pokreta treba odgajati da riječju i primjerom vlastita života znaju svjedočiti, čuvati i braniti vrijednost, dostojanstvo i istinu «Božjeg nauma o braku i obitelji» (FC, 6) koja je danas sve više ugrožena, posebno kroz sustave i ustave pojedinih država i organizacija. Trebaju pomagati i odgajati djecu i mlade za uzvišenost bračnog i obiteljskog sakramentalnog života, nasuprot neodgovornih slobodarskih i protunaravnih veza. Trebaju se zauzimati za demografsku obnovu hrvatskog naroda i hrvatskih povijesnih područja te pronalaziti načine za pomaganje obitelji s brojnom djecom.

4. Izgrađivati i čuvati nacionalni identitet

BIOS: BITI I OSTATI SVOJ u domoljubnom pogledu znači da kod djece i mladih hrvatskih naraštaja treba bolje izgrađivati i odgajati nacionalnu svijest i kulturni identitet, kako bi se mogli oduprijeti asimilaciji i iseljavanju te biti i ostati svoji na svome u nepravedno podijeljenoj i nepravno sklepanoj državnoj tvorevini BiH. Stoga je Pokret, u ovoj zadaći posebno otvoren i okrenut pomoći i suradnji svih hrvatskih rodoljuba i rodoljubnih pokreta i organizacija u BiH, u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu.

About the Author

Leave a Reply