25. GODINA TEOLOŠKOG INSTITUTA

25_obljetnica.jpgU četvrtak, 15. studenog, Teološko-katehetski institut u Mostaru proslavio je 25. obljetnicu osnutka i djelovanja. Svetu misu zahvalnicu u mostarskoj …

Proslava 25. obljetnice osnutka i djelovanja Teološko-katehetskog instituta u Mostaru

U četvrtak, 15. studenog, Teološko-katehetski institut u Mostaru proslavio je 25. obljetnicu osnutka i djelovanja. Svetu misu zahvalnicu u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve u 10.30 sati predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Nakon Misnog slavlja u 11.30 sati u katedralnoj dvorani upriličena je svečana akademija s promocijom. Ova visokoškolska ustanova promovira svoje diplomante, a na 25. obljetnicu bilo ih je ukupno 23, od kojih 19 sveučilišnih prvostupnika i četiri magistra religijske pedagogije i katehetike.

Na 25. obljetnici bio je nazočan kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, pomoćni biskup banjolučki mons. dr. Marko Semren, dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta u Sarajevu mons. dr. Pavo Jurišić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar, prof. dr. sc. don Ante Pavlović, predstojnik Teološko-katehetskog instituta, don Ante Komadina, osnivač Teološko-katehetskog instituta u Mostaru, prof. dr. Vlado Majstorović, rektor Sveučilišta u Mostaru te predsjednik Vlade HNŽ-a kojima je uručena i zahvalnica za suradnju s Teološko – katehetskim institutom. Od predstavnika iz političkog i javnog života, ovaj događaj su svojom nazočnošću uveličali i ministrica znanosti, obrazovanja i športa u ZHŽ-u Helena Lončar, gradonačelnik Mostar Ljubo Bešlić i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša, te prof. dr. Miroslav Palameta, predsjednik podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru, te mnogi profesori, pomagači fakulteta.

Na početku svečane akademije nazočne je pozdravio i prigodnim riječima se obratio predstojnik Teološko-katehetskog instituta prof. dr. Pavlović: „Zahvalni smo svima koji su otpočetka svojim radom doprinosili djelovanje Institutu da bi mogao izvršiti svoje poslanje i zadaću našoj Crkvi i našemu društvu. Drage profesorice i profesori, ako imamo u vidu da za svoj rad dobivate tek simboličnu naknadu, toliku da se ne usudim ni spomenuti, onda mi ne preostaje ništa drugo nego vam od srca zahvaliti za vašu ljubav, predanost i besplatan rad za Božje kraljevstvo i za dobro naše crkve i hrvatskoga naroda na ovim prostorima“, te je pozdravio kardinala Puljića koji je i potpisnik prvoga Statuta Teološko-katehetskog instituta 1991. godine.

„25 godina instituta. 25 godina u ljudskom životu. Kad čovjek navrši 25 godina, smatra se da je odrastao u svakom pogledu, i odgojen i formiran i othranjen i odnjihan te može započeti ozbiljno sa svojim radom da bi stigao onom cilju koji se nalazi pred njim“, započeo je ovim riječima svoj govor dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu mons. dr. Pavo Jurišić. Mons. Jurišić je naglasio kako nakon 25 godina djelovanja ovaj Institut još nema adekvatne prostore za rad, te skrenuo pažnju na to odgovornima za takvo stanje, te kazao kako se nada da će se uvjeti uskoro poboljšati.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić, moderator Teološko-katehetskog instituta u Mostaru svojim govorom potaknuo je nove i buduće vjeroučitelje na razmišljanje o odgoju u današnjem društvu štovanja nekih drugih vrijednosti, te povrataka na pravi put i evangelizaciju.
„Uz evanđelje i ostale biblijske knjige na stol koncilske dokumente i veliki katekizam, hranimo iz njih vjeru u sebi i poučavajmo iz njih druge u vjeri. To je danas nama Božja poruka i smisao Godine vjere da ne doživimo brodolom vjere ili poput Noinih suvremenika opći potop svoga stvaralaštva i smisla života, rugajući se spasonosnoj korablji vjere“, kazao je biskup Perić.

Kardinal Puljić kazao je kako je na Sinodi kod Svetoga Oca pape Benedikta XVI. rečeno kako je svaki krštenik evangelizator. „Nekoliko puta je naglašeno kako je važno evangelizirati evangelizatore. U ovom smislu gledam i ovaj studij. Mi smo odvojili u školstvu obrazovanje od odgoja“, kazao je kardinal Puljić i skrenuo pozornost da obrazovanje formira čovjeka, ali nažalost, nema velike koristi bez odgoja i poželio da ovaj studij uvijek istinski bude evangelizacija evangelizatora, da ova crkva raste po vama koji ste ovdje formirani i znanošću i ljudskošću i vjerom.“

Začetnik ideje i osnivač Teološko-katehetskog instituta u Mostaru don Komadina koji je jednu godinu bio i predstojnik istog, prisutnima je ukratko opisao povijest ovog instituta, teške začetke i razvoj i djelovanje instituta te kazao kako je do danas redovni studij završilo 208 studenata, koji su uglavnom zaposleni kao vjeroučitelji.

Za glazbeni ugođaj tijekom Misnog slavlja i svečanosti dodjele diploma pobrinuo se zbor studenata Teološko-katehetskog instituta pod ravnanjem prof. don Nike Luburića i koralisti Vrbosanske katoličke bogoslovije pod ravnanjem profesora Marka Stanišića. (kta/k.j.)

About the Author

Leave a Reply