VAŽNE NAPOMENE GLEDE SAKRAMENATA, BLAGOSLOVINA I SVETIH MISA ZA POKOJNE U NAŠOJ ŽUPI


KRŠTENJE: Ako živite na području župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista i imate dijete za krštenje, krštenje je potrebno prijaviti u župni ured najkasnije dva tjedna prije planiranog termina. Krštenja su subotom u 13 sati i nedjeljom u 11 sati. Za prijavu krštenja potrebno je donijeti: kopiju rodnog lista djeteta i potvrdu kuma/e da može kumovati, ako nije s terena naše župe. Krštenja mogu biti u korizmi i došašću, za to nema nikakve zapreke. Roditelji i kumovi trebaju se ispovjediti prije krštenja kako bi se mogli pričestiti.

VJENČANJE: Vjenčanje, koje se planira obaviti u našoj župi, potrebno je prijaviti pola godine prije. U župnom uredu dobit ćete sve potrebne informacije vezane za vjenčanje. Mjesec dana prije vjenčanja trebate obaviti zaruke u župnom uredu. Prije zaruka zaručnici su dužni obaviti tečaj priprave za sakramentalni brak. O rasporedu tečajeva možete se informirati u župnom uredu ili na web stranici naše župe: www.svivan.ba.

BOLESNIČKO POMAZANJE: Ako je netko od bližnjih teško bolestan, potrebno je pozvati svećenika kako bi bolesnik primio potrebne sakramente. Bolesničko pomazanje nije sakrament umirućih, nego sakrament bolesnih (molitva, ispovijed i pričest te pomazanje svetim uljem). Zato ga se ne treba bojati, dapače treba ga rado prihvatiti u ozbiljnoj bolesti. Stoga će bolesnikova rodbina i prijatelji nastojati upozoriti bolesnika da na vrijeme primi sakramente bolesnih (pri punoj svijesti), prije nego stanje postane kritično. Oni će i aktivno sudjelovati u svetim obredima i moliti se da njihov bolesnik spasonosno primi svete sakramente. Sve više smo svjedoci da se svećenike zove da podijele sakramenat bolesničkog pomazanja kad osoba premine. Trebamo jedno zapamtiti: sakramenti se dijele SAMO ŽIVIM OSOBAMA. I na vrijeme se treba pobrinuti za svaki, pa i ovaj, sakrament. Ne čekajte zadnji čas, na vrijeme zovnite svećenika.

SPROVOD: Kad netko umre u obitelji, najbolje je nazvati župni ured gdje ćete dobiti potrebne informacije. Kao župa ne možemo, kao u drugim manjim sredinama, utjecati na termin sprovodnih obreda. Prvo trebate otići do mrtvare ili istu nazvati pa se sve dogovoriti i onda doći do župnog ureda i popuniti Prijavnicu za sprovod. Najbolje da to učini netko od članova obitelji te dogovori termin za sprovod i ostalo što je potrebno. Nakon sprovoda netko iz obitelji trebao bi doći do župnog ureda, upisati pokojnika u Maticu umrlih te regulirati ostale obveze (mise, taksu, itd.). Bilo bi hvalevrijedno, kad se ide do mrtvare prijaviti sprovod i dati tiskati smrtovnice da tekst bude uistinu u skladu sa životom pokojnika. Znade se često dogoditi da se “šablonski” pišu smrtovnice: opremljen/a svetim sakramentima, blago u Gospodinu preminuo/la. A osoba se nije niti ispovjedila, niti je primila sakrament bolesničkog pomazanja. Budimo dosljedni onoga u što vjerujemo!

GREGORIJANSKE MISE I(LI) “VELIKE MISE”: Crkveni zakon ne određuje da se moraju “platiti” gregorijanske (velike) mise nakon sprovoda. Ali, prastari je kršćanski običaj (od 6. stoljeća, od pape Grgura) slaviti 33 mise za pokojnika. A pravednost nalaže: ako se “kupe” mise, kao što je kod nas običaj, onda ih treba i “platiti”, jer je osnovna nakana “skupljanja” misa upravo ta da se slave 33 mise za dušu pokojnika. Preporuka s naše strane je, da novcem koji ste skupili na sprovodu podmirite troškove sprovoda kao i misne nakane, koliko ste u mogućnosti. Velike mise se ne mogu slaviti u našoj župnoj crkvi jer mi primamo određene svete mise tijekom cijele godine. Ali će se, u dogledno vrijeme, sigurno slaviti. Ove mise obično šaljemo svećenicima koji nemaju dovoljno misnih nakana ili našim svećenicima koji su na studiju.

P. S. Poslužili smo se tekstom iz Vjesnika župe sv. Petra i Pavla-Mostar, naravno prilagođeno za našu župu.