sveta_misaa.jpgSvim župama Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije

Dragi župnici!

Mjesni biskup don Ratko Perić imenovao me je 10. svibnja 2014. povjerenikom Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Namjera je Komisije popisati pobijene katolike u Hrvatskoj i BiH te među njima pronaći kandidate za postupak mučeništva. U skladu je to s onim što je početkom ovog tisućljeća naložio Papa Ivan Pavao II.

U našim biskupijama puno je toga učinjeno zalaganjem biskupa Pavla Žanića pred kraj komunizma 1988. Zbog razumljivih razloga posao je ostao nedovršen pa ćemo sada sve ponoviti u miru i prema sadašnjim obrascima. Dobiveni podatci unijet će se u bazu podataka koja će, nakon obavljena posla u svim biskupijama Crkve u Hrvata, biti ponuđena javnosti na daljnje ispravke i unošenja.

Od vas se, dragi župnici, očekuje da u svemu ovome pomognete. Vi ste povjerenici u svojim župama, a ako vam je zgodnije možete ustrojiti tijelo koje će posao obaviti pod vašim nadzorom. Ovo je povijesni pothvat za Crkvu u Hrvata i za hrvatski narod. Vlasti u HR i BiH za sve nije briga, dapače koče gdje god mogu. Ako slučajno imate fotomonografiju o župi ili neku drugu knjigu ili članak gdje su popisani pobijeni iz vaše župe, dostavite nam i to uz popunjene obrasce.

Što drugo nego unaprijed vam hvala na svemu trudu. Dragi Bog neka prati ovaj naš zajednički rad.

Široki Brijeg, 5. siječnja 2015.

fra Miljenko Stojić, povjerenik