benedeto_xvi.jpgDa nezaposleni i beskućnici kao i sve osobe u velikim teškoćama naiđu na razumijevanje i prihvat, da im se stvarno pomogne u nadvladavanju njihovih teškoća, opća je molitvena nakana Svetoga Oca za mjesec kolovoz.

U izrazitoj gospodarskoj krizi Papa traži opipljivo svjedočanstvo ljubavi prema najslabijima

Da nezaposleni i beskućnici kao i sve osobe u velikim teškoćama naiđu na razumijevanje i prihvat, da im se stvarno pomogne u nadvladavanju njihovih teškoća, opća je molitvena nakana Svetoga Oca za mjesec kolovoz. U izrazitoj gospodarskoj krizi Papa dakle traži opipljivo svjedočanstvo ljubavi prema najslabijima. Osvrnuvši se na Papinu molitvenu nakanu u razgovoru za Radio Vatikan, Paola Vacchina, zamjenica predsjednika udruge Talijanskih katoličkih radnika, rekla je kako se Papine riječi – razumijevanje i prihvat – odnose na osobe na odgovornim dužnostima, na sve koji na javnoj, društvenoj i političkoj, pa čak i crkvenoj, razini mogu pokrenuti inicijative i projekte za dijalog s osobama i obiteljima u teškoćama. Uvjerena sam u znakovitost izričaja u molitvenoj nakani „stvaran prihvat“ jer je ovo vrijeme posebno teško, čak dramatično. Stoga nije dovoljan dijalog, pozornost i razumijevanje, potreban je djelotvoran prihvat osoba i obitelji – istaknula je Vacchina.

Na primjedbu kako Papa uvijek ističe da u središtu gospodarskih odnosa mora biti ljudska osoba, rekla je kako je ponekad jako teško shvatiti istinsku stvarnost te potrebe. Koji put se čini kako je riječ o teorijskim ili općenitim tvrdnjama, naprotiv riječ je o dostojanstvu ljudske osobe u svakom trenutku njezina života. Gospodarska kriza pogađa sve, a najviše pogađa obitelji s nejakom djecom, posebice brojne obitelji – kazala je Vacchina.

Na upit kako promicati duh bratstva s narodima zemalja u razvoju, rekla je kako nas globalna kriza može učiniti neosjetljivima i manje pozornima za zemlje čiji se, unatoč svim našim teškoćama, životni uvjeti uopće ne mogu uspoređivati s našima. Osnovno je otkriti duh bratstva koji nas mora ujediniti i učiniti da ne gledamo drugoga, posebice siromaha, iz drugih zemlja kao prijetnju. Pred teškoćom, makar bila ekonomska, koja u gospodarskoj krizi pogađa i nas, osnovno je ne umišljati se da činimo dobro najbližima ako se zatvaramo u svoj egoizam, misleći samo na sebe, svoju obitelj i državu. To uopće nije istina – zaključila je Vacchina. (kta/rv)