dmDruga nacionalna konferencija o pastoralu mladih u Bosni i Hercegovini, koja nosi naziv „Izazov biti i o(p)stati na svome“, otvorena je u petak, 5. veljače 2016. u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju kraj Mostara.

Trodnevna konferencija, koja je okupila 60 sudionika diljem Bosne i Hercegovine da bi diskutirali, razmjenjivali iskustva i ideje na temu masovnog odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, započela je Euharistijskim slavljem koju je predvodio predsjednik Odbora za mlade pri Vijeću za laike Biskupske konferencije BiH mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki.

Prigodnu propovijed uputio je generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko mrkanske biskupije mons. mr. Željko Majić koji je pozvao mlade ljude da razvijaju svoje talente i iznad svega da čuvaju dar vjere da bi na svom životnom putu koračali sigurno i odgovorno te u skladu s vrijednostima i predanošću pravih vjernika.

Nakon Svete mise uslijedilo je službeno otvaranje Konferencije. Pozdravnu riječ u ime Organizacijskog odbora uputio je voditelj Ureda za mlade BK BiH i ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ prof. dr. Šimo Maršić. Potičući sve odgovorne u radu s mladima da im nedavna posjeta pape Franje, koja je obilježila prethodnu godinu, bude uvijek iznova oživljena inspiracija, vlč. Maršić je naglasio ulogu mladih u izgradnji Bosne i Hercegovine te istakao da je od neizmjerne važnosti oteti se indiferentnosti i pasivnosti te djelovati, boriti se i graditi bolju budućnost.

Sudionicima konferencije potom se obratio biskup Semren koji je izrazio zadovoljstvo zbog dobrog odaziva učesnika konferencije. Posebno se osvrnuo na nasljeđe posjeta pape Franje Sarajevu i susreta s mladima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“. Pročitao je dio Papinog govora koji mu je Papa tom prigodom predao jer je odlučio spontano odgovarati na pitanja mladih. Istaknuo je da je papa Franjo u tom govoru pozvao mlade da se osjećaju kao sinovi i kćeri svoje zemlje i da je nesebično vole.

U nastavku programa prigodno predavanje održao je profesor povijesti na Teološkom-katehetskom institutu i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. dr. don Božo Goluža koji je prikazao povijesni kontekst današnjeg stanja u društvu te istaknuo žrtvu predaka koji su svojom borbom napravili prostor za dolazak novih naraštaja. Ukazao je na odgovornost današnjih naraštaja prema njima i prema svojoj zemlji. Bez odgovornog djelovanja, naglasio je, i dobre situacije imaju loše posljedice, dok i u najgorim okolnostima, odgovorno djelovanje može polučiti uspjeh. I mladi u BiH, jednako kao mladi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Engleskoj zamišljaju da je život negdje drugdje bolji. Ali istina je da vrijednost nije u onome što posjedujemo nego u onome što jesmo. Živimo u doba kada je na udaru ljudski život, na svom početku, sredini i kraju i zbog takve smjene vrijednosti vlada nezadovoljstvo. Ali sreća nije u materijalnim stvarima nego u čovjekovom srcu, zaključio je prof. Goluža.

Moderator uvodne večeri bio je djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ gospodin Josip Milanović.

Prvi dan Konferencije završen je klanjanjem koje je trajalo cijelu noć. (kta)