susret.jpgPriznavanje „transcendentalne vrednote“ svake osobe „prvi je korak da se potakne obraćenje srca koje može poduprijeti zauzimanje u iskorjenjivanju bijede

susret.jpgPriznavanje „transcendentalne vrednote“ svake osobe „prvi je korak da se potakne obraćenje srca koje može poduprijeti zauzimanje u iskorjenjivanju bijede – istaknuo je Sveti Otac govoreći 16. studenoga na svjetskome skupu o prehrambenoj sigurnosti, koji se održava u palači agencije Ujedinjenih naroda za prehranu i poljodjelstvo u Rimu.

Komentirajući Papin govor u razgovoru za Radio Vatikan msgr. Giovanni Battista Gandolfo, ravnatelj službe za karitativne pothvate u korist Trećega svijeta pri Talijanskoj biskupskoj konferencija, rekao je kako se danas pridaje velika važnost i veliki prostor ekonomskom stručnjaku i čovjeku koji se bavi politikom. Naprotiv, jako se malo razmišlja o čovjeku-vjerniku. A ipak na temelju vjerskoga iskustva, posebice kršćanskoga, postiže se transcendentalna vrednota o kojoj govori Sveti Otac, a ona – kako je rekao Papa – potiče obraćenje srca i uma. Početak solidarnosti i ljudske promocije upravo je obraćenje srca i uma, jer se obraćenjem doista uklanjaju svi čimbenici koji niječu poštovanje muškarca i žene – istaknuo je msgr. Gandolfo.

Na primjedbu kako je Sveti Otac rekao da se mora mijenjati sadašnji način života jer egoizam rađa bijedu, rekao je kako smatra da je prva točka kršćanskoga gledišta promjena sadašnjega stila života, jer danas se ne poštuju istinske vrednote života, što se zaista očituje u odnosu prema ljudima koji gladuju. Stoga, ako ne promijenimo način života, ne možemo izići ususret tim osobama. Do sada su se lile rijeke riječi, katkada jako lijepih, a na koncu je morao Sveti Otac reći da postoje mogućnosti da nitko ne gladuje, ali se te mogućnosti ne koriste – primijetio je msgr. Gandolfo.

A na primjedbu kako je Sveti Otac ustvrdio kako smo svi odgovorni ako jedna osoba umre od gladi, rekao je kako je Crkva uvijek nastojala izići u susret potrebama ljudi. Da bi se išlo ususret tim potrebama, treba se vratiti transcendentalnim vrednotama osobe, te istovremeno s pomoću treba im očitovati solidarnost kroz odgojne i stručne projekte kako bi se osamostalile i postali protagonisti u borbi protiv gladi – zaključio je msgr. Gandolfo. (kta/rv)