missionarie.jpgNa ovogodišnjoj skupštini Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine, koja je održana u Sarajevu od 22. do 23. veljače, raspravljalo se između ostalog …

Izgradimo dispanzer sa stacionarom u Tanzaniji 
Uz molitvu i žrtvu rastimo u misijskom, karitativnom i kršćanskom duhu!

Na ovogodišnjoj skupštini Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine, koja je održana u Sarajevu od 22. do 23. veljače, raspravljalo se između ostalog i o prijedlogu za sljedeću misijsku akciju u našoj Domovini. Zato je nacionalni ravnatelj PMD BiH mr. Tomo Knežević trebao biskupima iznijeti prijedlog i tražiti odobrenje ovogodišnje akcije na prostoru Bosne i Hercegovine. Kao pomoć u donošenju konačne odluke na zasjedanju u Mostaru biskupi su blagovremeno dobili sve potrebne informacije u pisanom obliku o predloženoj akciji. Dogovoreno je s biskupima Bosne i Hercegovine na proljetnom zasjedanju u Mostaru od 16. do 18. ožujka 2010. godine, kao što je to bilo i do sada u svim dosadašnjim akcijama, da naredna misijska akcija bude pod nazivom „Izgradimo dispanzer sa stacionarom u Tanzaniji“. Biskupi su odobrili i blagoslovili novu akciju, a svaki će od njih na prostoru svoje biskupije ovu akciju preporučiti svojim svećenicima, vjernicima i brojnim prijateljima misija.

Ova akcija započela je ovogodišnjim 22. ljetnim susretom hrvatskih misionara i misionarki, koji je održan u Kotoru u Boki Kotorskoj od ponedjeljka 5. do četvrtka 8. srpnja 2010. godine, a završit će sljedećim 23. ljetnim susretom hrvatskih misionara i misionarki, koji je biti u Varaždinskoj biskupiji od ponedjeljka 4. pa do četvrtka 7. srpnja 2010. godine.

Odavno se osjećala potreba izgradnje zdravstvenog objekta na području Msitnuni Estate u Tan¬zaniji. Još krajem 2003. godine biskup biskupije Mbulu mons. Thaddaeus S. Ruwa’ichi OFM Cap., sada ordinarij Dodome, preporučio je ovaj projekt kao prijeko potreban osobito zbog rodilišta. Nažalost zbog financijskih poteškoća, dugo se čekalo da ideja postane stvarnost.

Don Velimir Tomić, svećenik Mostarsko-Duvanjske biskupije, koji djeluje u biskupiji Mbulu, prikupio je nešto sredstava i prošle godine započeo gradnju dispanzera sa stacionarom. Građevina je duga 31,24 m, a široka 15,44 m. Temelji s prvom pločom završeni su pred Božić prošle godine zahvaljujući donaciji biskupije Rottenburg-Stuttgart koja je donirala 20.000,00 EUR. U tijeku su pripreme materijala za nastavak gradnje.

Prema tadašnjim procjenama projekt bi koštao oko 60.000,00 EUR. Cijene su danas drugačije, nešto veće, pa će i konačni iznos biti uvećan. Don Velimir se nada kako će se dispanzer izgraditi uz Božju pomoć i uz pomoć dobrih ljudi na radost svih stanovnika toga kraja.

Projekt: Dispanzer sa stacionarom – bolnica;
Mjesto: Msituni Estate (šire područje), Kambi ya nyoka (mjesto gradnje), biskupija Mbulu;
Nositelj projekta: Biskupija Mbulu;
Voditelj gradnje: Don Velimir Tomić.
Razlog odnosno cilj izgradnje dispanzera sa stacionarom:
– Poboljšati opće zdravstveno stanje stanovniš¬tva;
– Ponuditi bolju zdravstvenu uslugu pacijentima;
– Produžiti ljudima životni vijek;
– Skratiti dugo pješačenje do zdravstvene pomoći, osobito majkama i djeci.

Prijatelji misija i misionara svoje priloge mogu slati na sljedeći način: dobrotom pojedinca, preko naših ordinarijata u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, poštom i preko banke. Naša adresa s puno više informacija o misijama i o ovom projektu:

Misijska središnjica
Kaptol 32, 71000 Sarajevo
tel/faks: 033/667-889
e-mail:
missio.bih@bih.net.ba
web: www.missio.ba

Bankovni račun u KM:
UniCredit Bank d.d.
Račun primatelja: 3383202200897320
Primatelj: Nacionalna uprava PMD BiH
Svrha doznake: „Izgradimo dispanzer u Tanzaniji“

Devizni račun:
UniCredit Bank d.d.
IBAN: BA393383204893626147
SWIFT CODE: UNCRBA22, No. 48-32-936261
Primatelj: Nacionalna uprava PMD BiH
Svrha doznake: „Izgradimo dispanzer u Tanzaniji“

Slanjem SMS poruke na br. 063/888-52 ili pozivom na broj 092/880-818 darujete 1,00 KM za izgradnju stacionara u Tanzaniji u mjestu: Kambi ya Nyoka, biskupija Mbulu u Tanzaniji.

I ovaj puta kao i do sada, uz riječi zahvale za sve što ste do sada učinili u svim velikim i malim akcijama, pozivamo sve Vas prijatelje misija i misionara da svojim misijskim prilozima pomognete izgradnju dispanzera sa stacionarom. Svojim nesebičnim darivanjem vratimo osmijeh i radost na licima svih onih kojima ovaj stacionar život znači.

Misijska središnjica Nacionalne uprave PMD BiH