B l a g o s l o v i

Blagoslov obitelji na Bogojavljenje

Već dvadesetak godina u Mostaru se uvriježila praksa da se, zbog još uvijek nesređenih crkvenih prilika, ne blagoslivljaju stanovi u gradskim župama. Umjesto toga uveden je Blagoslov obitelji na svetkovinu Bogojavljenja. Svećenik na misi blagoslovi sol i vodu koje su vjernici donijeli sa sobom i sličice koje vjernici onda stavljaju na svoja ulazna vrata, kao znak da u dotičnom stanu boravi katolička obitelj. Potom, kako i propisuje liturgija toga dana, blagoslovi prisutne vjernike i njihove obitelji. Po dolasku kući obitelj se sastane na zajedničku molitvu te potom poškrope svoje obitavalište.

Ipak, svećenici u našoj župi, na izričite pozive pojedinih župljana, posebno onih koji su uselili u nove stanove ili su promijenili mjesto boravka, rado se odazivaju kako bi blagoslovili i stan i obitelj. U tom slučaju, svećenik posjeti obitelj u zakazano vrijeme te redovito poslije blagoslova ostane u razgovoru u obitelji. Takvi osobni kontakti pastoralno su opravdani i vrlo korisni jer se u njima svećenik upozna s dotičnom obitelji te ih nastoji aktivno uključiti u župnu zajednicu.

Nismo pristalice serijskih i brzinskih blagoslova kuća, pogotovo ne onih gdje župnici zovu svećenike sa strane da mu „pomognu” kako bi se što prije riješio hodanja po župi. Opravdano je sumnjati u pastoralnu opravdanost takvih „blic-blagoslova” koji se vrše reda radi.

Napominjemo da uz blagoslov kuća ne tražimo, ne kupimo i ne primamo nikakvih novčanih priloga ni darova. Pravi vjernici znaju kada, gdje i na koji način treba pomagati svoju župu i podržavati njezin pastoralni rad.

Blagoslov djece

Na početku školske godine pozivamo svu školsku djecu te krizmanike i  srednjoškolce (odvojeno, u dva termina) naše župe na ispovijed, da čiste duše mogu započeti novu školsku i vjeronaučnu godinu. U nedjelju, koja je najbliža početku školske godine, slavimo svetu misu u 9 sati za đake od 1. do 7. razreda. Na kraju mise imamo zaziv Duha Svetoga i blagoslov đaka. Isti obred imamo i na misi u 10. sati s kandidatima za krizmu i za srednjoškolce.

Na kraju školske godine opet imamo ispovijed, misu zahvalnicu i za jedne i za druge. Želimo naše đake i mlade odgajati u duhu ove molitve koju oni mole svaki dan:

Djela naša, molimo te Gospodine, milošću svojom preteci i pomoću prati, da svaka naša molitva i radnja s tobom započne i s tobom da se dovrši. Po Kristu Gospodinu našemu, Amen!

ZAHVALNA MOLITVA NA KRAJU VJERONAUČNE I ŠKOLSKE GODINE

 

Pomolimo se:

Svemogući vječni Bože zahvaljujemo Ti na svim dobročinstvima kojima si nas pratio tijekom ove školske i vjeronaučne godine. Prikazujemo ti danas svoje uspjehe i neuspjehe, naše marljivosti i lijenosti. Oprosti nam sve naše propuste i grijehe.

Hvala Ti na daru naših roditelja i odgojitelja i na svima onima što su u našu izobrazbu i odgoj ulagali svoju ljubav, vjeru, znanje i trud; daj da im budemo zahvalni i da se kroz život odgovorno služimo stečenim darovima te da se u našem životu ispuni tvoja sveta volja.

Molimo te, blagoslovi nam sve dane ljetnoga raspusta, da ih ispunimo korisno i konstruktivno, da molitvom, radom i odmorom sačuvamo zdrav duh u zdravu tijelu. Pomozi  nam da Ti uvijek ostanemo vjerni i da svugdje budemo tvoji vjerodostojni svjedoci. Po Kristu Gospodinu našemu.

Potom se poškrope blagoslovljenom vodom.