kvatre.jpgKvatre (lat. quattuor tempora) osobiti su dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi, i to na velike nakane …

kvatre2.png 

Kvatre (lat. quattuor tempora) osobiti su dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi, i to na velike nakane Crkve i svijeta.

Kvatre su nastale iz nastojanja Crkve u Rimu, da učini nešto da se spriječe rimske poganske svečanosti, koje su se zadržale i nakon proglašenja kršćanstva državnom religijom rimskog imperija. Poganski Rim slavio je tri puta godišnje svoja slavlja vezano uz poljoprivredne poslove. U Galiju (Francusku) kvatre se uvode izričitom naredbom samog cara Karla Velikog početkom 9. stoljeća, a u Englesku ih uvode misionari Grgura Velikog. U Hispaniju (Španjolsku i Portugal) kvatre se uvode uvođenjem same Rimske liturgije. Papa Grgur VII. je na rimskoj sinodi godine 1078. konačno odredio i kvatrene termine: prvi korizmeni tjedan, zatim tjedan nakon Duhova (Pedesetnice), nakon blagdana Uzvišenja sv. Križa (14. rujna) i tjedan nakon sv. Lucije (13. prosinca). Prema novim odredbama zimske kvatre moraju biti prije 17. prosinca, da se ne bi preklapale s danima intenzivne priprave za Božić.

Zimske

(pred Božić, potkraj građanske godine) neka budu posvećene kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za njegova dobročinstva.